Anne geniet ervan als ze andere mensen blij kan maken

Anne Klaas
Anne Klaas
Foto: ROC van Twente

“Het idee dat je leert hoe je mensen een onvergetelijke vakantie of een dagje uit kunt bezorgen, vind ik geweldig!” Aan het woord is Anne Klaas (20 jaar uit Tubbergen), eerstejaarsstudent van de opleiding Travel, Leisure & Hospitality.

De eerste helft van haar opleiding zit erop, tijd om de balans op te maken. En daar is de nieuwe opzet van de opleiding ook voor bedoeld; wie zich aanmeld hoeft niet meteen te kiezen tussen travel (toerisme/reizen) en leisure (recreatie). In het eerste half jaar van de opleiding maakt een student kennis met allebei, zodat diegene daarna pas kiest wat het beste bij hem of haar past.

Praktijklessen

Het is belangrijk dat je de opleiding én het beroep leert ‘beleven er ervaren’. Daarom zijn er veel excursies, werkweken, (buitenlandse) stages en praktijkopdrachten. Anne: “We hebben veel afwisseling tussen theorievakken (40%) en de praktijk (60%). Zo zijn we naar de kerstmarkt in Münster geweest, op werkweek naar Oostenrijk en hebben we voor pretpark Plopsaland een onderzoek gedaan. En wat we dan ook leren tijdens de ict-les is om daarover te bloggen en te vloggen, heel gaaf! Ik wist al vrij snel dat ik de leisure kant op wil. Ik ben meer een doe-type en houd van entertainen. Het is wel goed geweest dat ik ook travelvakken heb gehad; ik weet nu zeker wat ik wil en daarnaast weet ik meer over travel, dat komt altijd van pas.”

‘Out of the box’

Al ben je avontuurlijk ingesteld, je moet je kennis en ervaring wel kunnen overbrengen. Dat vergt een portie lef, maar (jezelf) presenteren moet je ook leren. “Voordat ik aan de opleiding begon was ik soms onzeker en vond ik het eng om voor een groep te spreken. Hier moet je dat gewoon doen en eigenlijk viel dat heel erg mee. Ik ben nu niet eens zenuwachtig meer. Je durft meer dan je denkt en je kunt hier ook echt jezelf zijn. Natuurlijk word je begeleid door je docenten. En heb je eigen ideeën over bijvoorbeeld een praktijkopdracht, dan is in overleg met hen veel mogelijk”, vertelt Anne.

Lessen

In het eerste jaar ga je ook op 20 weken op stage. Als basis hiervoor volg je de vakken Frontoffice, Dans, Recreatieprogramma, Sport en Bewegen, Handvaardigheid en Theater. Anne gaat het toepassen in de praktijk: “Ik ga van mei t/m oktober stagelopen op een camping aan het Gardameer in Italië en mag daar de kinderanimatie verzorgen. Ik vind het enorm spannend en een grote uitdaging, maar heb er echt heel veel zin in. Eindelijk kan ik de lessen in de praktijk brengen en echte ervaring opdoen. Alleen dat al motiveert me om te gaan!”

Voorsprong

Al heeft Anne een goed beeld van de wereld van leisure en hospitality, ze weet nog niet precies waar ze na de opleiding wil gaan werken. Er zijn heel veel mogelijkheden en daarom kun je later in de opleiding kiezen uit keuzedelen als Zakenreizen, Lifeguard, Show en Entertainment of Outdoor Activiteiten. “Als ik eenmaal echt weet wat ik wil, dan kan ik me er met de keuzedelen helemaal in verdiepen. Dan heb ik qua kennis wel een voorsprong als ik een baan ga zoeken. Als ik in ieder geval mensen maar blij kan maken, want daar geniet ik echt van”, zegt Anne tot slot.

Meer over de opleiding op www.rocvantwente.nl (onder ’toerisme en recreatie’).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen