Asbest saneren, hoe werkt dat?

De ‘witte mannetjes’ met beschermende kleren en zuurstofmasker kent haast iedereen wel. Na een brand of bij het renoveren van een oud gebouw, verschijnen ze op het terrein om aangetroffen asbest in te zamelen en af te voeren. Maar hoe doen ze dit precies?

Familie, vrienden, collega’s en andere genodigden werden afgelopen week tijdens de Asbestervaringsdagen van sloopbedrijf en asbestsaneerder Kamphuis getrakteerd op een interactieve kennismaking met alle aspecten van het gevaarlijke goedje. Deelnemers, waaronder ook opdrachtgevers en aannemers om hen meer inzicht te geven, kregen daarbij op een fictieve asbestsaneringslocatie de praktische handelingen onder ogen. Met letterlijk en figuurlijk een praktijkbril op, maakten ze vervolgens kennis met de praktijk van het asbest saneren. De gedachte hierachter is simpel, laat directeur Marcel Kamphuis weten. “Veel mensen hebben weleens gehoord van asbest en het opruimen ervan, maar weten niet precies wat het inhoudt. Zeker ook kinderen of echtgenotes van de mensen die bij ons werken zijn nieuwsgierig naar het werk dat hun vader of man hier doet. Het zijn namelijk over het algemeen mannen die deze werkzaamheden uitvoeren”, vertelt Kamphuis.

Bijzonder was ook dat bezoekers een soort scherm op hun hoofd kregen om daarbij een 360-graden filmpje te kijken.

Nadien was er natuurlijk voor iedereen nog voldoende gelegenheid om uitvoerig te bespreken wat men heeft opgestoken en werden alle mogelijke vragen nog beantwoord.

Asbest saneren?

Asbest is een verzamelnaam van een aantal in de natuur voorkomende mineralen, die zijn opgebouwd uit fijne, microscopisch kleine vezels.

Nog dagelijks wordt asbest aangetroffen in gebouwen, onderdelen en installaties. Voordat hieraan werkzaamheden mogen worden uitgevoerd, dient het asbesthoudend materiaal verwijderd te worden.

Een asbestsaneringsproject bestaat uit de volgende stappen: inventarisatie, sloopmelding/omgevingsvergunning, melding voorafgaand aan de sanering bij de gemeente, asbestsanering, inspectie, vrijgave en stortbewijs sturen aan gemeente/opdrachtgever.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen