TTO-leerlingen nemen afscheid met een grote lach op hun gezicht

Tijdens een feestelijk samenzijn hebben vanavond docenten van Canisius in Tubbergen en hun derdejaars TTO-scholieren afscheid genomen van elkaar, iets dat gepaard ging met flink wat lachsalvo’s.

Een twintigtal leerlingen die de afgelopen jaren tweetalig onderwijs (TTO) hebben gehad op de Canisius-vestiging in Tubbergen, ontving aan het begin van deze avond uit handen van burgemeester Wilmien Haverkamp-Wenker een officieel certificaat behorende tot hun taalniveau. Het was tegelijkertijd een soort afscheidsfeestje, want volgend jaar zullen ze stuk voor stuk ander vervolgonderwijs gaan genieten.

Zelf beseffen de jonge ‘studiebollen’ het misschien nog niet helemaal, maar hun leven is in rap tempo compleet anders aan het worden. Zo gingen ze eerder nog in eigen dorp naar de basisschool en waren ze een tijdlang een heuse brugpieper, zo moeten ze na deze zomer dagelijks naar Almelo om daar verder gevolg te geven aan hun opleiding. Weer een paar jaar later studeren ze misschien al wel in steden als Amsterdam, Enschede of zelfs in het buitenland. Maar ze zullen voor altijd hun goede tijd in Tubbergen koesteren; dat is een ding dat zeker is. Wat ook enorm scheelt, is het hebben van docenten die goed aanvoelen wat de jeugdigen zelf leuk vinden. Ze maken het onderwijs expres uitdagend en daarmee gelijk een stuk aantrekkelijker voor hun uitmuntende pupillen. Dat was nu niet anders. “We hebben even gezocht via een bepaalde zoekmachine”, zei docent Leon Scholten al ietwat onheilspellend. Vervolgens was het lachen geblazen om soms gênante foto’s en videomateriaal uit de voorbije 3 schooljaren. De leerlingen werden zo door de docenten onder het mom ‘wat jullie kunnen, kunnen wij ook’ op de hak genomen. De TTO’ers kregen echter het laatste woord en hadden een collage samengesteld met foto’s waarop hun leraren meestal niet al te florissant in beeld kwamen, inclusief scherpzinnige opmerkingen die als bijbehorend commentaar moesten gelden.

Het was de 10e keer dat een dergelijke afscheidsavond georganiseerd werd voor de jongens en meiden uit de gemeente Tubbergen die hun lessen op de middelbare school zowel in het Nederlands als Engels krijgen.

Reacties