Dagenlang feest voor gouden echtpaar Kamphuis

Henk en Marietje Kamphuis met Roy de Witte (midden)
Foto: Redactie

Het was gisteren tot op de dag exact een halve eeuw geleden dat Henk en Marietje Kamphuis ‘ja, ik wil’ tegen elkaar hebben gezegd. Reden voor een groot feest.

Plaatsvervangend burgemeester Roy de Witte kwam langs om de officiële felicitaties over te brengen en had voor de gelegenheid een kopie van de originele trouwakte uit 1967 meegenomen. Haast onleesbaar stonden hierop de namen van de getuigen en het echtpaar zelf vernoemd alsmede allerlei andere gegevens. Samen met aanwezige (klein)kinderen werd vervolgens teruggeblikt op de afgelopen 50 jaar.

Geheimen

Volgens het gouden paar is het grote geheim van een goed huwelijk in elk geval “gewoon blijven ademen en doorgaan”. Marietje Kamphuis-Egberink (74) voegde eraan toe dat het ook belangrijk is om niets op te kroppen en te zeggen wat je denkt, ook al is de ander het er misschien niet mee eens. “We zijn er dankbaar voor om het samen te kunnen beleven”, vertelde ze met gepaste trots.

Naast vele geluksprijzingen en cadeautjes kregen Henk Kamphuis (76) en zijn Marietje van familieleden een fotoboek aangeboden, waarin een mooi overzicht staat van hun belevenissen door de jaren heen. Hieruit blijkt ook dat Henk jarenlang gedanst heeft, waaronder wedstrijden. “Dat betekent vaak 3 keer in de week dansen, waaronder lessen en soms een wedstrijd”, zei Henk voldaan. Hoewel de herinneringen intussen een beetje vervaagd zijn, is het goed mogelijk dat die ‘dansmoves’ hen tot elkaar hebben gebracht. Het was namelijk dansschool Polman in Almelo waar de eerste ontmoeting plaatsvond. Er volgde een verkeringstijd van 7 jaren.

Huwelijk

Ze trouwden voor de wet in het gemeentehuis van Tubbergen. Hun kerkelijk huwelijk vond plaats in Mariaparochie, waarna het feest voortduurde bij café-restaurant Tibbe. Samen hebben ze 3 kinderen gekregen, waarbij de oudste (Rob) niet lang na de geboorte overleed. Daarna volgden zoon Roy en dochter Simone, die hen 4 kleinkinderen (plus nog 2 ‘cadeau’) schonken.

Marietje komt uit een gezin van liefst 11 kinderen en is geboren in een woning dat nog altijd aan de overkant van de straat staat, eveneens aan de Ootmarsumsweg. Ze was voornamelijk huisvrouw, maar werkte ook als huishoudster en in de winkel Abbink. Aangezien zij ooit eens had aangegeven graag een keer achter het stuur van een vrachtwagen plaats te willen nemen, werd ze op haar 60e verjaardag verrast met een zeer memorabele rijles. Tot hilariteit van iedere aanwezige vertelde ze over de aanwijzingen die ze onderweg kreeg en hoe er bij haar het zweet spontaan uitbrak toen er verlangd werd dat ze achterwaarts ging rijden.

Henk komt uit Borne en maakt deel uit van een drieling, die overigens qua uiterlijk niet op elkaar lijken. Er was op een tweeling gerekend, weet hij nog uit de overleving te vertellen. “Toen er nog eentje bij kwam, stond men wel te kijken. Het werk op de boerderij lag compleet stil om de zorg over de 3 kleintjes goed uit te kunnen voeren.” Elk van hen kreeg overigens een Rijksdaalder op een bankrekening gestort door de burgemeester. Hij heeft bijna 50 jaar bij Hondebrink gewerkt als carrosseriebouwer.

Beiden zijn 28 jaar lang lid geweest van het dames- en herenkoor van Mariaparochie/Harbrinkhoek. Dat hun tuin er altijd tot in de puntjes verzorgd bij ligt, is ook een gezamenlijke prestatie.

Dagenlang feest

Volgens een buurvrouw heeft er nog nooit een gouden boog in de directe omgeving (Mekkelenberg), vanwege zo’n 50-jarig huwelijk, heeft gestaan. Marietje: “Wel een stukje verderop, maar niet bij de buren waar we het meest mee omgaan.” Afgelopen donderdag zetten die ‘noabers’ de woning volop in het groen en vrijdagavond zat de zaal van Kampkuiper boordevol familie, vrienden en anderen die een band met het paar hebben. Henk: “Anders hadden we waarschijnlijk voor zaterdag gekozen, maar 3 kleinkinderen gingen toevallig diezelfde ochtend op vakantie. Nu konden ze er dus wel bij zijn.”

‘Meer huwelijken dan voorheen’

Volgens wethouder De Witte signaleert de gemeente enkele opvallende trends. “Er trouwen steeds meer mensen; die lijn is weer stijgende. Maar aan de andere kant scheiden er ook steeds meer. Mensen leven langer. Daarom wij zien ook meer en meer 50-jarige en zelfs 60-jarige huwelijken. Dat is allemaal wel opvallend.”

Reacties