Twentse winkeliers in verzet zich tegen ‘megabouwmarkten’

Foto: Praxis

Van dierenwinkel tot tuincentrum, van bouwmarkt tot vloerenspecialist en van keukenboer tot hobbywinkel: Twentse winkeliers maken zich grote zorgen over uitbreidingsplannen voor ‘megabouwmarkten’ in verschillende gemeenten.

Middels een brandbrief hebben de via Belangenalliantie Detailhandel Twente samenwerkende winkeliers aan de colleges van B&W en de gemeenteraden van de betrokken gemeenten in Twente laten weten dat ze tegen zijn. Volgens de belangenorganisatie lijken Almelo, Hengelo en Enschede wel onderling een competitie te hebben om uit te maken wie de meeste nieuwe winkelmeters kan toevoegen.

De leegstand in Twente is historisch hoog is: van 9% (Almelo) oplopend tot wel 15% in Enschede. Vastgoedeigenaren, winkeliers en makelaars maken zich daarom grote zorgen over de komst van ‘megabouwmarkten’. Hengelo heeft met de onlangs geopende Bauhaus de primeur, Almelo en Enschede willen allebei concurrent Hornbach binnenhalen. Daarmee wordt circa 50.000 m2 toegevoegd in een krimpende markt. Deze grote winkels verkopen niet alleen klusgerei, maar ook dierbenodigdheden, tuinartikelen, planten,woondecoratie, vloeren en keukens.

‘Keuzes maken’

Onderzoek door de bureaus Ecorys en Antea toont aan dat de markt simpelweg niet groot genoeg is om met al die winkelmeters een boterham te verdienen. Vanwege het overschot in deze branches, zullen de effecten op de leegstand veel hoger zijn dan eerder werd ingeschat. Annemieke Stallaert van Belangenalliantie Detailhandel Twente stelt dat het hoog tijd is dat de Twentse politiek keuzes maakt. “Als je wilt dat je binnensteden vitaal blijven, en bestaande werkgelegenheid behouden blijft, moet je stoppen met bijbouwen. Het moet uit de lengte of uit de breedte. Er zijn ook geen 3 Ikea’s in Twente.”

Stallaert verwoordt daarmee naar eigen zeggen de zorgen van winkeliers, vastgoedeigenaren en makelaars en brancheorganisatie INretail, die gisteren tijdens een besloten bijeenkomst geïnformeerd werden over de nieuwste cijfers over de impact van de ‘megabouwmarkten’ op de Twentse detailhandelsstructuur. De belangenalliantie stelt dat de impact vele malen groter is dan de gemeenten nu voorspiegelen. Stallaert: “Overheden moeten stoppen zichzelf rijk te rekenen. Je kunt niet onbeperkt nieuwe winkels bijbouwen, zonder dat bestaande ondernemers daardoor worden geraakt. Wethouders komen maar al te graag een winkel openen, maar als winkeliers hun deuren moeten sluiten, hoor of zie je ze niet.”

De 14 gemeenten van Twente komen op 13 september aanstaande bij elkaar om over de verschillende uitbreidingsplannen in de regio te praten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen