Tubbergse fusieschool ziet de toekomst rooskleurig in

De Wiekslag zet haar deuren wijdwagen open voor leerlingen die van de Marke afkomstig zijn, zoveel is helder. Wat desondanks ook klip en klaar is, is dat nog lang niet iedereen gewend is aan de nieuwe situatie die ontstaan door de ‘opgelegde’ schoolfusie.

Sinds 1 augustus 2017 is de fusie tussen de Marke en de Wiekslag, de beide basisscholen van Tubbergen, een feit. Vanaf afgelopen maandag zijn zowel alle kinderen van start gegaan in het gebouw aan de Bruno van Ommenstraat, terwijl het schoolgebouw van de Marke leeg achter is gebleven. Veel ouders wiens kinderen elke dag naar die school gingen zijn nog altijd een beetje beduusd van de veranderingen, zo blijkt na een korte rondgang. “Het verschil tussen beide scholen is eigenlijk te groot om uit te leggen”, vertelt Jolien Borgerink. “Maar ik ben niet in een dorp komen wonen om mijn kind naar een school met 500 kinderen of meer te brengen. Daar hebben we heel bewust niet voor gekozen. Nu staan we hier bij wijze van spreken alsnog, dus regelrecht tegen onze oorspronkelijke bedoeling in. Dat is wel jammer.” Samen met haar man Rik heeft ze 2 kinderen moeten ‘verhuizen’ naar de grotere basisschool.

Een andere moeder, wiens kinderen al vanaf het begin naar de Wiekslag gaan c.q. gingen, neemt het juist direct op voor de Wiekslag en laat daarbij weten zich vanzelfsprekend voor te kunnen stellen dat het voor iedereen anders is; een kwestie van persoonlijke inschatting. Ook schooldirecteur Rian Wiegerink-Hampsink zegt meteen te snappen waar de ‘aanpassingsproblemen’ vandaan komen. “Dat ze liever op de Marke waren gebleven, begrijp ik. Dat is voor mij ook geen issue, want je kiest niet voor niets voor een bepaalde school. Dat dit voor deze mensen ook echt nog wel even wennen is, dat dingen heel anders gaan en dat het in een grotere setting heel anders voelt, dat snap ik ook. Dat heeft tijd nodig, het is niet iets dat je zomaar even kunt wegpoetsen.”

Verleden en toekomst

Vanmiddag is de fusie officieel bekrachtigd door burgemeester Wilmien Haverkamp-Wenker met het plaatsen van een tijdscapsule, meegebracht van de Marke en door de leerlingen Isa en Tessa plechtig overhandigd. Vervolgens plaatsten 2 jarigen (Saar en Dex) het kleinood onder de grond. Wiegerink-Hampsink: “De capsule is gevuld met allerlei werkstukken van onze kinderen. Ook zit er een krant in. Over 10 jaar zullen we de capsule laten opgraven en naar verwachting zullen we ons tegen die tijd verwonderen over de ontwikkelingen van de afgelopen jaren, want de ontwikkelingen binnen het onderwijs gaan erg snel. De 21st Century Skills zijn belangrijk in het onderwijs, uiteraard ook op de Wiekslag, zodat de jeugd van nu toegerust is voor de toekomst.”

Symbool van eenheid

De capsule werd begraven bij een onlangs geplante zilverlinde, afkomstig van het schoolplein van de Marke. Dit staat daarmee model voor een goede samenwerking op de fusieschool. Nu maar hopen dat de boom goed wortels schiet…

Reacties