LTO waarschuwt weggebruikers voor modderwegen tijdens maïscampagne

Foto: Onbekend

De maisoogst komt er weer aan. Dagelijks rijden de tonnen wegende landbouwvoertuigen met hun lading van het land naar de plaats van inkuilen. Deze enorme voertuigen moeten over de soms smalle wegen in het buitengebied en dienen dan ook, zeker in het donker, goed zichtbaar te zijn voor het overige verkeer.

In sommige gevallen wordt het wegdek verontreinigd met modder, zand en afvallende mais. Voeg hierbij nog herfstregens, vallend blad en vroeg invallende duisternis aan toe en de toestand van het wegdek verandert in een glijbaan. Zulke ‘modderwegen’ zijn ieder jaar weer de oorzaak van enkele verkeersongevallen, die wellicht voorkomen hadden kunnen worden. Land- en tuinbouworganisatie LTO Noord roept hierom weggebruikers op komende maanden in het buitengebied extra alert te zijn. “Boeren doen vanzelfsprekend hun best de wegen tijdens en na de oogstwerkzaamheden schoon achter te laten.”

Degene die de weg vervuilt, is verplicht deze tijdens de werkzaamheden schoon te houden. Tevens moet hij/zij de overige weggebruikers waarschuwen voor mogelijk slipgevaar door zogenoemde modderborden te plaatsen.

LTO Noord roept ook burgers op extra attent te zijn en voorzichtig te rijden in het buitengebied. Natte dagen, bochten in de weg, slechte zichtbaarheid in de morgen en avond: het zijn volgens de landbouwersorganisatie stuk voor stuk risico’s waar de weggebruikers in het buitengebied heel voorzichtig mee om moeten gaan.

Reacties