Rampenoefening in het gemeentehuis

Foto: Wikipedia

Vanmiddag zijn ambtenaren uit heel Twente bijeen in Tubbergen om te trainen op grootschalige rampen, vergelijkbaar met de vuurwerkramp in Enschede of de Bijlmerramp.

Om in de toekomst goed voorbereid te zijn op grote calamiteiten, heeft Veiligheidsregio Twente op de eerste verdieping van het Tubbergse gemeentehuis een tijdelijke crisisorganisatie op poten gezet. Enkele tientallen gemeenteambtenaren zijn hierbij betrokken, vooral om leiding te geven aan een bepaald onderdeel van de rampenbestrijding. Zo is er o.m. een virtuele opvanglocatie, een zorgafdeling en een telefoonteam.

Volgens een gemeentewoordvoerder worden er 4 scenario’s, verschillende soorten rampen, geoefend. “Zo kan het zijn dat je te maken krijgt met een gasleidingbreuk in een verzorgingshuis. Dan sta je opeens voor de keuze om deze direct af te sluiten met als gevolg dat er 5 dagen geen gas meer is, in de wijde omgeving. Of anders nog 1 dag wachten, maar dat je niet precies weet hoeveel mensen zich er nog binnen bevinden. Zulke afwegingen moet men dan maken”, legt burgemeester Wilmien Haverkamp-Wenker uit. “Heel interessant om eens mee te maken en absoluut goed om zulke dingen op een dergelijke manier te trainen.”

Hulpdiensten, als de ambulance- en brandweerdienst, zijn bij de oefeningen van vandaag niet betrokken. De gemeente Tubbergen, met Kim Nijland als centrale figuur, vormt ditmaal ’toevallig’ de gastorganisatie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen