Watertanden met de BBQ Tukkers

Sommigen nemen barbecueën serieus, extreem serieus. Ze experimenteren met verschillende grilltechnieken, materialen en vleessoorten alsof hun leven ervan afhangt. Of het nu hartje zomer is of eerder schaatsweer, is daarbij niet van belang. En heel af en toe komen ze bij elkaar om te genieten van elkaars creaties.

De dag begon vroeg op het terrein rondom de blokhut van Jong Nederland in Geesteren. De ‘chefs’ van de dag hadden amper de koffie op of ze gingen gretig aan de slag in hun ‘keukens’ die verspreid waren opgebouwd tussen de bomen. Het gevolg was dat er al vroeg rookpluimen ontstonden die tussen de takken en bladeren bleven hangen; de eerste gerechten kregen vorm doordat er een mals stuk vlees sissend op de grill werd geplaatst. Het verspreidde direct een ambachtelijke, kruidige geur over de vlakte en tussen de bomen. Het bleek het startsignaal van deze culinaire dag die betiteld werd als de eerste editie van BBQ Tukkers Event! Krachtige en stoere gerechten pronkten op de menuborden bij de groepen grillers: moink balls, spareribs, porchetta, pork loin, pulled chicken, pulled pork, gerookte forel en zalm, et cetera.

Om 14.30 uur ’s middags werden het hekwerk voor de bezoekers geopend en trokken de diverse bereidingswijzen de meeste aandacht, waarna natuurlijk ook veel geproefd moest worden. Hierbij was er ook aan de kleinsten gedacht die zich konden vermaken op het springkussen of met het bakken van marshmallows. Binnen enkele uren was er van de rust in de ochtend niets meer te merken en zag het zwart van de mensen met kauwende kaken en dorstige kelen. Het was de bourgondische gezelligheid die zijn intrede had gedaan en deze bleek nog lang niet weg te willen.

Pas laat in de avond konden de organisatoren Koen Ellenkamp en Bjorn Harmelink met grote tevredenheid en een volle buik het slot weer op het hek doen met maar één conclusie; het BBQ Tukkers Event zien we ook volgend jaar terug op de agenda.

Reacties