‘Twente-breed zorgen over ontslagen bij Siemens in Hengelo’

Foto: Siemens

Sluit het Duitse technologieconcern Siemens de vestiging in Hengelo, dan treft dit ook gezinnen in Tubbergen en andere gemeenten. Hiervoor vreest raadslid Ursula Bekhuis-Groothuis (Gemeentebelangen/VVD).

Siemens kondigde afgelopen week aan meerdere vestigingen te sluiten, waaronder die in Hengelo. Volgens de uit Duitsland afkomstige onderneming gaat het al langer slecht met de bedrijfstak die sterk leunt op fossiele brandstoffen, zien de vooruitzichten voor komend jaar er hiervoor niet beter uit en moet er daarom stevig ingegrepen worden. Bekhuis-Groothuis hoopt dat de gemeente Tubbergen samen met andere Twentse gemeenten een stevig signaal uitgeven richting de Duitsers om hen zodoende het besluit te laten heroverwegen. “Of dat in elk geval minder zullen mensen ontslaan dan nu gevreesd wordt, want dit treft ook elders gezinnen”, legt ze uit. “Er zou sprake zijn van 600 mensen die ontslagen worden. Dat is natuurlijk verschrikkelijk. In de eerste plaats voor de betrokkenen, maar ook bijvoorbeeld toeleveranciers krijgen het hierdoor moeilijk.”

Morele oproep

Bekhuis-Groothuis denkt aan de uitzendkrachten, schoonmakers en bedrijven in de bouwwereld die misschien opdrachten van Siemens Hengelo kregen en nu mogelijkerwijs een behoorlijke klap krijgen. “Hoe groot die aantallen zijn, is mij niet bekend. Ik ga er vanuit dat de gemeente Hengelo hier bovenop zit. Maar het ligt voor de hand dat niet alleen werknemers, als ze ontslagen worden, het lastig krijgen. Middenstanders in de stad gaan het ook voelen, dat lijkt me logisch.” Het GB/VVD-raadslid wil daarom een morele oproep doen uitgaan naar industriegigant Siemens, zodat de directie daar weet hoe men er Twente-breed over denkt.

De burgemeester van Hengelo, Sander Schelberg, noemt de aangekondigde sluiting van de fabriek van Siemens in Hengelo ‘een mokerslag voor de medewerkers’. “Dit treft Hengelo en Twente in het hart. Hier kunnen we ons niet bij neerleggen!”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen