Boerenopstand onderwerp van escape room Soccer Inside

Foto: Soccer Inside

Woedende boeren die strijden met de rijkspolitie. Voor wie er niet zelf bij kon zijn, de boerenopstand in Tubbergen was een veldslag waarbij de meeste rellen van tegenwoordig compleet verbleken. Dit bijzonder stukje geschiedenis is tegelijkertijd het plot van een nieuwe escape room, welke per 1 december aanstaande de deuren opent.

Op 21 december 1971 haalde het dorp Tubbergen het landelijke nieuws vanwege een opstand van boeren over de stemming om een ruilverkaveling. De overgrote meerderheid van de boeren was faliekant tegen het plan en er vonden ‘s middags rellen plaats met grootschalige vernielingen. De ME greep toen hard in, waardoor een stemlocatie aan de Prins Bernhardstraat meer leek op een slagveld dan op een dorps aanzicht. Deze gewelddadige episode in de vaderlandse geschiedenis vormt nu de rode lijn voor een escape room bij Soccer Inside. De ‘voetbaltempel’, eigendom van Mark Oude Luttikhuis, breidt zodoende het aanbod uit met een nieuw spel. “Spelers moeten hiervoor tenminste 16 jaar zijn, want het is best pittig – kan ik je zeggen. Deelnemers hebben een uur de tijd om alle onderdelen op te lossen en dat is een behoorlijke uitdaging. Vooraf krijgen ze een introductiefilmpje te zien, om zich in te kunnen leven. Het is dus niet nodig om te weten wat die opstand van destijds überhaupt inhoudt”, legt Mark uit. “We hopen zo een nieuwe doelgroep te trekken, naast alle andere spelactiviteiten die we hier aanbieden. Men kent ons vooral van het voetballen, maar dit – deze escape room – lijkt me een mooie uitbreiding.”

Bedenker van het geheel is Heidie Wesselink-Vleerbos, eigenaar van hArt ontwerp en in het dagelijks leven docent creatieve technologie bij Pius X in Almelo. “Heel knap hoe ze alles op elkaar heeft weten te sluiten, sterk samenhangend met de gebeurtenissen van toen”, kan Mark alvast wel verklappen. “De rest blijft geheim totdat je aan het spel gaat deelnemen, haha.”

Tegelijkertijd kunnen maximaal 6 personen deelnemen in de escape room, waarbij er constant cameratoezicht is vanuit een controleruimte en er ook (eventueel) aanwijzingen gegeven worden om een goede voortgang te waarborgen. Mark: “Het is niet zo dat er iemand maar niks kan gaan doen, ze moeten echt als team samenwerken. Hopelijk komen ze er dan op tijd weer uit.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen