Nieuw leven in wilddiner Tubbergse jagers

Leden van de wildbeheereenheid (WBE) in de gemeente Tubbergen kwamen vorig weekeinde bij Droste’s bijeen om stil te staan bij al het moois van de jacht, als start van het nieuwe jachtseizoen.

Het is inmiddels weer een paar jaar ‘vaste prik’, sinds enkele verenigingsleden hun schouders zetten onder wat in de jaren ervoor tot een wat ingedutte en aan populariteit inboetend wilddiner was verworden. Samen met de keukenprins van Droste’s, chefkok Hans ter Huurne, werd afgesproken om de traditie nieuw leven in te blazen. En met succes, want jaarlijks genieten zo rond de 50 á 60 jachtliefhebbers – en genodigden – van al het lekkers dat de natuur te bieden heeft.

Duurzaam oogsten

Jagers kunnen alleen bepaalde diersoorten oogsten als de wildpopulaties in hun jachtvelden voldoende groot zijn. “Dit is het duurzaam benutten van wild. Juist voor ons als jager is het van belang dat er genoeg wild rondloopt en dat dus niet bij wijze van spreken alles ‘zomaar’ afgeschoten wordt. Anders hou je namelijk niks over in het gebied. Dat is zo logisch als wat”, benadrukt bestuurslid Barend Wijman van WBE Tubbergen. “Niet alleen jagers genieten van het geschoten wild, ook hun netwerk en lokale restaurants zetten het graag op het menu.”

Genieten geblazen

Barend’s ouders schoven eveneens aan bij het diner voor genodigden. Zijn moeder vertelde daarbij honderduit over haar passie. “Naar schatting 85-90% van wat ik thuis aan vlees op tafel zet, is van wild afkomstig. Puur natuur dus; beter kun je het niet krijgen. De hele diepvries zit er vol mee en niet eentje, maar wel twee diepvriezen”, bekende Hetty Wijman. “Normaal gesproken bewaar je reerug voor iets speciaals: een verjaardag, jubileum of misschien Kerst. Maar laatst sprak ik een verkoopster op een vlooienmarktje en we kregen het er bij een boek dat ze wilde verkopen zo erover dat wij, mijn man en ik, eigenlijk haast alleen maar wildvlees eten. Dat bijvoorbeeld een reerug voor ons doodgewoon is, dat we bijna uitkijken naar een speklap of gehaktbal. Zo ‘erg’ is het, tussen aanhalingstekens gezegd, bij ons. En dat al járen.”

Hetty staat niet alleen in haar mening dat geschoten wilde dieren een prima keuze zijn. Net zo goed als honing, kastanjes, bessen, noten en vis worden geoogst uit de natuur en landschap vindt namelijk 53% van de Nederlanders dat ook wild duurzaam mag worden benut, zo blijkt uit een dit voorjaar gehouden representatieve enquête onder 2.000 Nederlanders. Datzelfde onderzoek laat ook zien dat 47% van de ondervraagden vindt dat er meer ruimte moet komen voor benutting van de natuur in de vorm van jagen, vissen en wildplukken. Verder is 10% daar tegen en 42% neutraal. Onder de achterban van natuur- en dierenbeschermingsorganisaties ligt het draagvlak voor benutting van de natuur nog hoger.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen