In de file voor verse oliebollen

Foto: Mark Mensink

Het was gisteren, vooral ’s ochtends, een drukte van belang aan de Meijersweg in Geesteren, waarbij beetje bij beetje auto’s in een lange rij aan moesten sluiten. De reden? Een oliebollenverkoop door volleybalclub Tornado, iets wat al meer dan 40 jaar gebeurd en waarmee zo’n beetje elk huishouden in het dorp met de lekkernij bevoorraad wordt.

Deze keer genoten de verenigingsleden alweer voor de 28e keer in de voormalige stal, melk- en spoelruimte op Erve Vrielman de gastvrijheid van Gerard en Ans Wolberink bij het bakken van duizenden oliebollen. In 1989 werden de eerste oliebollen nog op de deel van deze woonboerderij gebakken. Daarvoor fungeerden Patat Mans (cafetaria Lohuis) en de familie Olimulder aan de Huyerenseweg als gastlocaties. Vooral de activiteitencommissie van de club is er jaarlijks behoorlijk druk mee, benadrukt Mireille Westerhof namens het bestuur. “Het is altijd een heel gezellig samenzijn en natuurlijk goed voor de clubkas, want daarvoor doen we het uiteindelijk.”

Leo Maathuis had wederom de taak van deegbereider op zich genomen, iets wat vanzelfsprekend de basis vormt van de 7.000 á 8.000 bruine baksels die gedurende deze dag de 2 productielijnen – naturel of met krenten – verlieten. “We verbruiken 10 zakken van 25 kg aan bloem en bijvoorbeeld 75 kilo rozijnen op deze dag”, zo wist hij op te sommen.

Het grote succes van deze oliebollenactie is de saamhorigheid en stemming tijdens het bakken, bijvoorbeeld door leden van het eerste uur als Alphons en Ceciel Leus, en de daaropvolgende verkoop. De scheppers, draaiers, vullers/inpakkers zwoegen hierbij in een soort race tegen de klok om de constante stroom van vragende verkopers en hun vervoerders, vaak ouders die per auto met 2 of 3 kinderen naar verschillende woonadressen gaan, aan te kunnen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen