Dwarskiekers hebben een geweldig (zwaar) carnavalsweekend voor de boeg

Schminken, aankleden, de bedrading controleren, wagen opstellen, stamppot eten, bier of cola drinken, dansen en hossen, polonaise lopen… en morgen ditzelfde riedeltje nog een keer – tot aan dinsdag aan toe.

In een grote hal van aannemersbedrijf Hoek & Zn. op het Tubbergse industrieterrein komen ze ieder jaar als een grote familie bij elkaar, de Dwarskiekers. Vanavond doet de 65-koppige loopgroep – in de leeftijd van 4 tot 56 jaar – samen met hun kleine wagen mee aan de verlichte optocht. Het thema van dit jaar is Egypte. Dat betekent een in lappen gewikkelde mummie als boegbeeld, een sfinx, hiërogliefen en Cleopatra als inspiratiebron.

Het opbrengen van de schmink, in een praktisch en toch origineel ontwerp, gaat met militaire precisie en haast letterlijk langs een lopende band. Wendy Busscher is lid van de schminkgroep en daarnaast tweemaal hofdame geweest bij de Dubbelkiekers. Voor het eerst gebruikt de carnavalsclub black-light als opmaak. “Iets wat hopelijk nog extra punten oplevert”, lacht ze een beetje mysterieus. “We zullen het straks wel zien.”

Wie een hekel aan carnaval heeft, moet niet in Harbrinkhoek gaan wonen. Geheid dat je bij een club carnavalsvierders wordt gevraagd, misschien al op (zeer) jonge leeftijd. “Kinderen van leden worden bij de geboorte automatisch lid, van 0 tot 3 jaar”, vertelt voorzitter Daniël Haarhuis (vandaag 44 geworden). Hij benadrukt dat de ‘kiekers’ iedereen het licht in de ogen gunnen en waar nodig de handen uit de mouwen steken om andere vereniging voort te helpen. “We zijn een echte wagenbouwclub, hebben geen prins of adjudant en ook geen gala’s”, geeft Haarhuis aan. “Jarenlang zijn we eerste geworden in de categorie kleine wagens. Vorig jaar toevallig tweede. We merken gewoon dat de concurrentie toeneemt. Waren we ooit de enige, inmiddels zijn er 7 of 8 clubs met een dergelijk formaat wagen. Nu hebben we voor het eerst een via de muziek aangestuurde verlichting op de wagen, dus dat lijkt ons heel gaaf en wellicht geeft dat bij de jury wel de doorslag.”

Waar het echt om draait

Bente, Meike en een Duitse vriendin zijn ‘gastlopers’ uit voormalig Oost-Duitsland. Morgen doen ze in Harbrinkhoek mee en waarschijnlijk zondag in Geesteren ook nog. “In principe komen we ieder jaar hier”, zegt Bente lachend en met een ‘prins Bernhard’ accent. Ze is familie van Elise en oud-prins Henri Goossen, beter bekend als ‘the whiskyteacher’. Die geeft aan de saamhorigheid en het wederzijds respect tussen de leden als de essentie van carnaval te beschouwen. Goossen: “Dat andere, met die steken natuurlijk ook wel, maar met elkaar er op zo’n basismanier een mooi feestje van maken is waar het pas écht om draait.”

Reacties

gallery
56120
Schminken, aankleden, de bedrading controleren, wagen opstellen, stamppot eten, bier of cola drinken, dansen en
https://tubbergen.nieuws.nl/nieuws/20180209/dwarskiekers-geweldig-zwaar-carnavalsweekend-boeg/
2018-02-09T16:12:30+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/332/2018/02/09160003/IMG_20180209_145005.jpg
Nieuws