Ashley (17) te slap voor een loopbaan als trucker?

Foto: Ashley Bos

Wie in de transportwereld biedt Ashley Bos een stage aan?

De 17-jarige studente uit Langeveen wil maar wat graag starten met haar opleiding tot internationaal vrachtwagenchauffeur, maar moet eerst een stageplaats vinden. Tot nu toe wordt ze echter in de harde ‘mannenwereld’ van truckers geweigerd, omdat ze geen kracht genoeg zou hebben voor het in- en uitladen van een vrachtwagen.

Ashley heeft bij meerdere stagebedrijven aangeklopt, maar kreeg telkens nul op het rekest. Eén bedrijf maakte het helemaal bont. “Ze zeiden het op een manier van ‘we zijn wel op zoek naar iemand, maar niet naar jou’. Een oud-klasgenoot van me heeft daar gewerkt en die kwam later bij me om te zeggen dat één van de redenen dat ik er niet welkom was, is omdat ik een meisje ben.” Ze kan er nog steeds boos om worden als ze terugdenkt aan dat gesprek.

Stage

Op dit moment loopt Ashley, die overigens nog geen rijbewijs heeft, ‘uit nood’ stage bij de Praxis in Tubbergen. Stagebegeleider Stellan Wilbers en winkelmanager Bas Haulo hadden haar graag gehouden. “We willen haar ook echt niet kwijt, maar we kunnen Ashley hier helaas geen stageplek in de transport aanbieden.”

Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) laat desgevraagd weten meiden zoals Ashley met open armen te ontvangen. Daarnaast wil de organisatie wel een bemiddelende rol spelen om voor haar een geschikte stageplek te vinden, aldus woordvoerder Quinten Snijders. “Wij zien juist dat er steeds meer vrouwen in de sector aan de slag willen. Dat is ook heel normaal. Traditioneel gezien was het altijd een mannenberoep, vrachtwagenchauffeur. Maar dat is echt duidelijk aan het kantelen.”

Jongens in de zorg, meiden in de bouw

Maar wat TLN ook goedbedoeld aangeeft, de praktijk blijkt een stuk weerbarstiger. Het aandeel vrouwen dat in Nederland als chauffeur werkt is volgens de laatste cijfers zelfs nog geen 3 procent (3.000 op een totaal van 105.000 chauffeurs). Ashley hoopt er een bijdrage aan te kunnen leveren dat die wijzer wat meer de kant van de vrouwen inslaat. “Jongens gaan toch steeds meer aan de slag in de zorg? Je ziet ook steeds meer meiden in de bouw. Het is echt bekrompen om te denken dat het in de transportwereld niet kan”, vertelt ze. “Ik heb wel af en toe getwijfeld. Zal ik toch maar de zorg in gaan… Maar nee, zei ik dan tegen mezelf, laat die ‘mensen van de oude stempel’ maar wat lullen. Ik heb een helder doel voor ogen en ga er honderd procent voor.”

Bij het transportbedrijf uit de regio waar een mannelijke werknemer zo bot tegen haar deed, weigert men specifiek op deze kwestie in te gaan. Wel geeft een woordvoerster aan dat er meerdere vrouwen werken, waaronder een stagiaire, zij het op de planningsafdeling en niet – zoals Ashley ambieert – als chauffeur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen