Nieuwe tekst op straatnaambord dat herinnerde aan nazipraktijken

L. von Bönninghausenstraat in Tubbergen
L. von Bönninghausenstraat in Tubbergen
Foto: Twitter / Martin Paus

Laat je het verleden rusten of hou je het levendig door er de juiste context bij te plaatsen?

De gemeente Tubbergen heeft voor de laatste optie gekozen, nadat via een boekpublicatie bekend werd dat meerdere nazaten van voormalig burgemeester Von Bönninghausen tijdens de Tweede Wereldoorlog ‘fout’ waren geweest. Ze heulden toentertijd met de vijandige nazi’s en waren volgens schrijver Frans Hendriksen betrokken bij de verdwijning van Toon Haselbekke uit Geesteren. Dit laatste komt naar voren in zijn roman Als ik voor de lopen sta, iets waarvoor hij alle feitelijkheden op een rijtje heeft gezet.

Onduidelijkheid

Over de naar Ludovicus von Bönninghausen vernoemde L. von Bönninghausenstraat bestond volgens Hendriksen – naar aanleiding van zijn boekpublicatie – enige onduidelijkheid, aangezien er geen ondertekst over zijn burgemeesterschap was aangebracht en lezers het – overigens onterecht – in verband met elkaar brachten. Ludovicus werd geboren in 1828 en was de langstzittende burgemeester van Tubbergen; maar liefst 55 jaar. Hij stierf in 1910.

Hendriksen schreef de gemeente aan over de kwestie, wat al snel overstag ging en deze week de aangepaste straatnaamborden plaatste.

Lichaam spoorloos

Haselbekke is nooit teruggekeerd, nadat hij door enkele van de adellijke familie Von Bönninghausen aangewezen was als fraudeverdachte voor het leveren van voedselbonnen aan onderduikers en de nazi’s hem oppakten. Enkele dagen later werd hij ten dood veroordeeld. Zijn lichaam is sindsdien spoorloos.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen