Koninklijk predicaat voor broederij Elshuis

Broederij Elshuis uit Albergen mag zich sinds vandaag hofleverancier noemen.

De bedrijfsgeschiedenis start van broederij Elshuis officieel in 1918, toen het Herman Elshuis lukte om een eerste ei uit te laten broeden middels een broedmachine. De boeren uit de omgeving brachten hun eieren en haalden na 3 weken de kuikentjes weer op. Wegens het ontbreken van elektriciteit was dit intensief werk en iets waar men bijna 24 uur per dag zicht op moest houden, maar na enige tijd broedde ‘oervader Elshuis’ voor haast alle kuikenboeren uit de regio eieren uit. Daarmee legde hij in feite de basis voor wat tegenwoordig nog maar één van de in totaal zo’n tiental broederijen in Nederland is.

Van vader op zoon

Zoon Johan nam het bedrijf in de jaren ’40 over en hij had een ‘aartje naar zijn vaartje’, want ook hij bleek een geboren ondernemer. Het bedrijf werd groter en de capaciteit nam toe. Johan Elshuis ging zelfs internationaal. Hij vond een tolk in Italië en leverde midden jaren ’50 kuikens en eieren af in Milaan en omstreken.

Hij was continu bezig met het zorgen voor een stabiele positie in de markt. “En dit is gelukt”, zei burgemeester Wilmien Haverkamp-Wenker in haar toespraak. “Waar vele broederijen afhaakten, bestaat jullie bedrijf nog steeds. Dit toont aan dat broederij Elshuis een goede positie heeft verworven en een toekomstbestendig bedrijf is. Dat is iets waar u trots op mag zijn, maar ook waar wij als gemeente blij mee zijn. broederij Elshuis heeft Albergen (en daarmee de gemeente Tubbergen) op de internationale kaart gezet en dat is natuurlijk geweldig.”

Inmiddels staat de derde generatie Elshuis aan het roer in de persoon van Hugo Elshuis. Tegenwoordig komen vanuit de hele wereld bezoekers naar het broederijbedrijf om de automatisering en broedmachines te aanschouwen, mede vanwege de constante drang naar vernieuwing en het inspelen op de marktvraag.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen