‘Lot weidevogels onlosmakelijk verbonden met jacht op schadelijk wild’

Een samenwerking tussen Barend Wijman en Peter Venhuis van Wild Beheer Eenheid Tubbergen, Gerrit Demmer en Wim Kutterik van Wild Beheer Eenheid Zenderen, natuur- en vogelwerkgroep De Grutto en gebiedscollectief Noordoost Twente heeft geleid tot het organiseren van een avond over het beheer van schadelijk wild.

Afgelopen donderdag vond dit plaats bij café Fraans Marie in Albergen. De avond werd bezocht door meer dan 110 lokale jagers die allen de essentie inzien van de te hoge predatiedruk op de weidevogels en klein wild. “De teruggang van weidevogels in ons land is niet los te zien van intensivering in de landbouw en een grote toename van predatiedruk. Een hoofdrol komt daarbij toe aan de vos, al mag men kraaien, (verwilderde) katten en de steenmarter (nu nog beschermde status) ook een groot deel ervan toerekenen”, vertelt bestuurslid Barend Wijman van WBE Tubbergen.

Lichtbak

Er zijn bij de vogelwerkgroepen binnen de WBE’s van Tubbergen en Zenderen cijfers bekend dat tussen de 60% en – in sommige gevallen – meer dan 80% van de legsels gepredeerd wordt. “Daarom komen in gebieden met weidevogels steeds meer ontheffingen voor het werken met de lichtbak. Dat geldt ook voor gebieden waar vrije landkippen worden gehouden. De gehele WBE Tubbergen valt binnen het gebied waar de machtiging lichtbakken voor afgegeven is door de provincie”, legt Wijman uit.

Bejaging vossen en kraaien

Piet van Oirschot is een bekende autoriteit op het gebied van vossen en kraaien beheer. Wijman: “Hij heeft ons die avond uitgebreid geïnformeerd over vossenbejaging via zelfgemaakte kunstbouwwerken, eventueel met vangsysteem. Ook gaf hij praktische tips over lokjacht op de vos en bejaging met lichtbak en restlichtversterker. Een deel van de avond werd door hem besteedt aan het beheer van kraaiachtigen. Door de verstedelijking hebben de kraaiachtigen een steeds groter beschermd gebied gekregen, met als gevolg dat de populaties kraaiachtigen alsmaar toeneemt.”

“Onbekend maakt onbemind en dat is misschien wel de voornaamste reden dat er in veel jachtvelden nog te weinig aan het kraaienprobleem word gedaan. Daar willen we als Wild beheer Eenheid verandering in brengen”, benadrukt Wijman. Het is beter voor onze kleinwild stand, voor alle zang- en vooral de weidevogels.”

“Veldkennis is hartstikke belangrijk”, zegt Wijman. “Ik doe dit op mijn eigen jachtveld en ik weet waar de reeën, vossen, hazen maar ook de weidevogels zitten. Daarnaast hebben wij met bevriende (buur)jagers en hun combinaties afspraken gemaakt om elke week gezamenlijk een avond op pad te gaan.” Deze samenwerking om de vos te bejagen is zeer succesvol te noemen. Het aantal gereduceerde vossen binnen de WBE Tubbergen ligt alleen in 2018 al op 19 stuks. Over heel 2017 waren dat er 66. In dat jaar reduceerden de jagers ook de kraaienstand met 326 kauwen en 448 zwarte kraaien. Binnen de WBE Zenderen zijn er in 2018 en 2017 al respectievelijk 18 en 32 vossen gereduceerd (volgens het faunaregistratiesysteem).

Er werd de jagers uitgelegd dat het belangrijk is om een beheer- en actieplan te maken voor de kraai en de vos en natuurlijk het belang om dat secuur uit te voeren. “Ik ben zelf van een jongere generatie die zich degelijk bewust is dat het voortbestaan van onze weidevogels helaas niet gaat zonder ingrijpen van de jagers. Een te hoog aantal vossen, kraaien en andere predatoren zullen een uniek stukje weidevogelgebied zoals bijvoorbeeld het drasgebied bij Erve Vleerboer de das om doet.

Flora en fauna

Wij kunnen als jagers van de Wild Beheer Eenheid Tubbergen nog zulke mooie akkerranden aanleggen en zorg dragen voor een geschikt biotoop waar weidevogels en andere dieren zich thuis voelen, als je niets doet aan de stand van de vos en andere predatoren zal het effect op de biodiversiteit beperkt blijven. Sterker nog: die mooie akkerranden vormen voor ‘Reintje de vos’ gewilde foerageergebieden”, aldus Wijman. “Zorg ervoor dat je met enige regelmaat contact hebt met de jagers die in uw omgeving of misschien wel op uw gronden jagen, zo weet u wie hun zijn en wat ze doen en andersom weten hun wat er bij u speelt.  Ziet u ‘s avonds de lampen van het lichtbakken en komt de auto u niet bekend voor ? Bij twijfel gewoon de politie bellen, onze jagers melden zich voorafgaand aan bij de politie en provincie. Die weten welke personen, de kleur en het merk van de auto, telefoonnummer en het kenteken van de gemachtigde jagers. Wijkt dit af, dan wordt er gecontroleerd en daar is niets mis mee.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen