Stop Afvalwater Twente: vergunning afvalwaterinjecties op onjuiste gronden verleend?

Foto: CC0

Stichting Stop Afvalwater Twente (SAT) onderneemt momenteel stappen om de vergunning voor de afvalwaterinjecties in Noordoost Twente in te laten trekken.

Sinds 2011 wordt afvalwater, dat vrijkomt bij de olieproductie in Schoonebeek, door de NAM geïnjecteerd in lege gasvelden. “De NAM heeft o.i. op meerdere onderdelen van het proces foute informatie en aannames verstrekt, die wel de basis hebben gevormd voor de latere vergunning verstrekking”, aldus Henk Steggink, technisch commissielid van de SAT. “Vooral het extreme risico van grootschalig zout oplossen wordt door de NAM afgedaan als ‘zeer onwaarschijnlijk’. De poreuze Twentse gasvelden zitten echter volledig in een zoutpakket! Dit ondergrondse proces van grootschalig zout oplossen is gebaseerd op natuurwetten en heeft reeds elders plaats gevonden. De NAM-beweringen hierover zijn gebaseerd op onjuiste aannames en ontkenningen, hetgeen wij hard kunnen bewijzen. Dit extreme risico is een onverantwoorde daad, met mogelijk grote gevolgen.”

Geen tweede ‘Groningen’

“Wij voelen het als een plicht t.o.v. de meer dan 30.000 ondertekenaars van de petitie tegen het injecteren van het afvalwater, om alles in het werk te stellen, dat het injecteren binnen afzienbare tijd stopt”, aldus Freddy Mensink, voorzitter van de SAT. “We hebben daarom nu ‘brandbrieven’ gestuurd naar, zowel het Staatstoezicht op de Mijnen, minister Wiebes van EZ&K, alsook de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Deze laatste instantie vragen wij expliciet om de verantwoordelijke personen van zowel de NAM als andere gelieerde bedrijven, die min of meer bewust foute informatie en/of aannames hebben verstrekt, preventief aansprakelijk te stellen en de mogelijkheid tot strafvervolging niet uit te sluiten bij calamiteiten die wij in de toekomst verwachten. Het moet hier in Twente geen tweede Groningen worden.”

Eeuwige afvalput

Door toenmalig minister Kamp van Economische Zaken is in 2017 opnieuw toestemming gegeven aan de NAM om ook de komende 6 jaar afvalwater te kunnen blijven injecteren in Noordoost Twente. “Daarbij is wel de kanttekening gemaakt, dat alternatieven moeten worden bekeken. Zuivering van het afvalwater is o.i. de meest voor de hand liggende optie en haalbaar. Daarvoor bestaat zelfs een mogelijkheid in Nederland middels innovatieve technieken. Wij vinden dan ook dat dit zo snel mogelijk moet worden toegepast. Maar ja… de NAM blijft het liefst voor de goedkoopste oplossing kiezen, ook al wordt ons prachtige Twente daarmee voor eeuwig op een afvalput gezet, met alle risico’s van dien”, aldus de bezorgde leden van de Stichting Stop Afvalwater Twente.

Onder Twente

Tevens wordt door de SAT een oproepbrief aan de (in)formateurs van alle 14 gemeenten in Twente gestuurd, met het doel om bij de coalitiebesprekingen dit onderwerp onderdeel te laten zijn van de agenda en een plek te geven in het coalitieprogramma. Sinds enige tijd werken deze gemeenten, de SAT en andere (belangen)organisaties samen in de werkgroep Onder Twente, met het doel om samen meer invloed te kunnen uitoefenen op de diepe ondergrond. Ook Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat is in de afgelopen maanden meermaals verzocht door de SAT om met hen in gesprek te gaan over de voortdurende, ongewenste situatie in Noordoost Twente.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen