Eerste klassieke bromfietstoertocht in en rondom Vasse is een ronkend succes

Het was moeilijk te onderscheiden wat tijdens de afgelopen Pinksterzondag harder glom op het Parelterrein: het chroom van de tientallen klassieke brommers, of de gezichten van de liefhebbers die eromheen cirkelden.

Zo’n 85 rijders verzamelden zich er met hun klassieke bromfiets om 65 kilometer op de teller bij te schrijven. Initiatiefnemers Frans Veelers en Harrie Bos kijken heel tevreden terug op de toertocht. Veelers: “We doen dit omdat we zelf liefhebbers zijn. We hadden alleen geen idee dat het zó aan zou slaan. Fijn dat Tom Moen, Anita Delis, Cas Janné en Erwin en Emiel Bonke hielpen organiseren. We hadden 2 keer zoveel rijders als verwacht.”

Voor de tocht maakte het aantal deelnemers overigens niets uit. Tussen 09.00 en 11.00 uur konden de bromfietsen in groepjes of individueel starten. De geheel bewegwijzerde route liep door prachtig natuurschoon. Vanuit Mander slingerde het langs water, molens, broedgebieden, heuvels en mooie groene doorkijkjes in het Twentse en Duitse landschap.

De bonte stoet rijders had onderweg veel bekijks. Van oude barrels die zo uit de schuur getrokken leken tot volledig opgepoetste showmodellen, er zat van alles tussen. De meest geziene merken waren Kreitler, Yamaha, Zundapp, Puch, Thomos en Honda met modellen uit de 50-er, 60-er en 70-er jaren. Hier en daar werden ook Italiaanse ‘exoten’ als Malanca gespot.  De bestuurders waren overigens net zo divers. Dames en heren, groepjes en ‘lone riders’; ze reden in alle leeftijden mee. Het was zien en gezien worden. Eén deelnemer van in de zeventig vertelde zelfs vol trots dat hij op zijn eigen brommer uit zijn jeugd meereed.

Terwijl de rijders gemoedelijk door het natuurschoon tuften, stonden op het Parelterrein ook zo’n 30 tot 40 klassieke bromfietsen opgesteld. Het leverde veel bekijks en misschien nog wel meer verhalen op. De bezoekers van de Parelden, de aankomende en vertrekkende rijders, ze vonden het allemaal even prachtig. Vol enthousiasme werden voorkeuren, ervaringen, sleuteltips, contacten en vleugje jeugdsentiment gedeeld. Bij de organisatoren is het enthousiasme ook compleet. “Dit was zo mooi, dit moeten we vasthouden. Volgend jaar komt er sowieso een tweede Pinksterrit!”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen