Vasse blikt terug op een geslaagd Parelweekend

Een week na afloop lijkt het Parelterrein in Vasse bijna onherkenbaar: de feesttent is opgeruimd, de kermis on-tour en alle attributen zijn weer netjes opgestald in blije afwachting tot volgend jaar.

Op hetzelfde terrein was afgelopen Pinksteren heel Vasse, Mander en Hezingen 6 dagen lang in de ban van de Pareldagen. Het programma kende ook dit jaar wederom een afwisselende mix van vertrouwde en bijzondere onderdelen. De organisatie blikt terug op een geslaagd weekend vol feest, gezelligheid en sportieve en creatieve activiteiten voor jong en oud.

‘Tour de boer’

Het weekend werd geopend met alweer de 6e editie van de Parel-3-Daagse. Dit jaar kreeg deze een echt boerentintje. De organisatie, bestaande uit Kameleongroep Scouting Vasse e.o. en Stichting Pareldagen, ging dit jaar de samenwerking aan met enkele lokale boerenbedrijven uit de omgeving van Vasse. Wat ontstond was een echte ‘tour de boer’. Een leuk, leerzaam, maar vooral erg gezellig initiatief met veel belangstelling voor het boerenbedrijfsleven. In routes van 6 en 12 kilometer werd er door zo’n beetje 250 deelnemers van alle leeftijden stevig op los gewandeld. Afwisselend per avond stelde een boerenbedrijf uit Vasse, Mander of Hezingen het bedrijf open voor de wandelaars van de 3-daagse. Van een kijkje in de stal tot kalfjesknuffelen, en van het melken van een ‘echt neppe’ koe tot het beantwoorden van boerenweetjes, er was genoeg te doen. Uiteraard stonden de boeren voor de hongerige wandelaars onder ons klaar met een blokje kaas en andere lekkere zuivelproducten voor onderweg. Het initiatief viel dan ook letterlijk en figuurlijk goed in de smaak bij alle wandelaars.

Verwelkomen burgemeester Haverkamp en gezin

‘Voor en door het dorp’ luidt het credo van de Pareldagen. Het Pinksterweekend in Vasse staat jaarlijks volledig in het teken van de lokale gemeenschap van Vasse, Mander en Hezingen. Iedere inwoner draagt op zijn of haar manier wel een steentje bij aan het evenement. Dit tekent de Pareldagen, maar bovenal de Vasserse gemeenschap. Sinds 2017 is Burgemeester Haverkamp, als nieuwe burgemeester van gemeente Tubbergen, samen met haar gezin in het buitengebied van Vasse komen wonen. Het mogen verwelkomen van een burgermoeder binnen het dorp, en daarmee de gemeenschap, kon de Parelorganisatie dan ook niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Het Pinksterweekend leek hen het uitgelezen moment om Burgemeester Haverkamp en haar gezin op gepaste wijze te verwelkomen als echte ‘noabers’.

Op zondagavond 20 mei werd Burgemeester Haverkamp samen met haar man Gerrit-Jan in stijl per koets opgehaald bij hun woning in Vasse door Tom Engbers. Een lokale Vassenaar, maar bovenal gewaardeerd paardensportman met veelvuldige prijzen in het tweespan mennen. Na een gesprek over de paardensport volgde er een rit richting het dorp. Aangekomen in de kern werd de koets bijgestaan door de Vasserse muziekvereniging St. Cecilia. De muzikale stoet begaf zich richting het Parelterrein waar de Burgemeester en haar gezin werden onthaald door Vassenaren van alle leeftijden. De kinderen van de Mariaschool van Vasse vormden de erehaag waardoor het hele gezin de Pareltent in werd begeleid. Na een warm onthaal, mooie woorden – met af en toe een knipoog – en het overhandigen van het symbolisch geschenk, werd er afgesloten met de toepasselijke kreet: “Noe bin’t jullie echte Vasserleu!”. Burgemeester Wilmien Haverkamp-Wenker, Gerrit-Jan Haverkamp, Bram Haverkamp en Marlou Haverkamp welkom in Vasse!

538 Mallorcaparty en Maibaumfest

Van Megapark tot Blau und Weiβ arena en van cocktailbar tot bierstube de Pareltent was dit jaar van alle markten thuis. Zoals vanouds telde het weekend twee bruisende feestavonden. Startend met op zaterdagavond 19 mei de 538 Mallorcaparty. Een avond vol zomerse sferen met de beste hits van de 538 DJ’s on tour (Daniël Lippens en Ivo van Breukelen). Een knallend begin van het feestweekend, waar niet alleen de Vassenaren, maar ook de jeugd uit omliggende kerkdorpen volop van heeft genoten. Op zondag vierde Vasse het Maibaumfest. Een Duits gemeenschapsfeest waar men de liefde voor de lokale gemeenschap viert. Tijdens het Maibaumfest plaatsen onze oosterburen een Maibaum midden op het dorpsplein, waarnaar er vele festiviteiten volgen. In Vasse stond zondagavond ook een Maibaum. Niet op het dorpsplein, maar midden in de Pareltent. De avond werd geopend met het traditioneel vat aanslaan waarnaar er een avond vol Duitse partyknallers volgde verzorgd door dj Sander Scheperman en Martijn Munster.

Brommers kiek’n

Op 20 mei organiseerden Harrie Bos en Frans Veelers een toerrit voor klassieke brommers vanaf het Parelterrein in Vasse. Iedereen met een brom- of snorfiets uit – pak hem beet – ergens tussen 1955 tot 1980 kon afgelopen Pinkster-zondagochtend in alle vroegte starten vanaf het Parelterrein aan Denekamperweg in Vasse. De eerste editie van de klassieke brommerrit trok ruim 85 deelnemers. Een mooie prestatie. De route van 65 kilometer werd over de hele rit uitgezet volgens het klassieke bolletje-pijltje systeem. Handig, want de navigatie-app kon zo dus thuis blijven. Aansluitend aan de brommerrit konden bromfietsfanaten met (of zonder) bromfiets voor het derde jaar op rij Brommers kiek’n op het Parelterrein. Alle soorten, merken en jaartallen waren ook dit jaar weer te bewonderen. Het was bijna niet de onderscheiden wat harder glom, het chroom van de brommers, of de gezichten van de bewonderaars.

Van volleybaltoernooi tot dorpsbrunch

Dit jaar was er wederom ook ruimte voor enkele vertrouwde onderdelen in het Parelweekend: de kindermiddag voor de basisschoolleerlingen, de seniorenochtend voor de lokale dorpshuiskamer, het bedrijvenuurtje, het Parelspektakel voor jong en oud – misschien kwam het ook door het mooie weer, maar deze klassieker met zijn opblaasattracties blijft een hit in het programma -, het volleybaltoernooi georganiseerd door volleybalvereniging LEDnovate Esch Stars, de playbackshow voor verenigingen en de prijzenparade waarbij er dit jaar een buurtbarbecue te verloten viel. Ongetwijfeld mag de dorpsbrunch in dit rijtje niet vergeten worden. Na weer een keurig aangeveegde Pareltent werd er op zondagochtend genoten door 250 man aan lange rijen gedekte tafels genoten van een overheerlijke brunch. Deze brunch werd ook dit jaar weer mogelijk gemaakt dankzij de gulle bijdragen in natura door de lokale horeca, slagers en supermarkt.

De organisatie van de Pareldagen Vasse wil alle vrijwilligers, ondernemers inclusief boerenbedrijven, verenigingen, sponsoren, en alle deelnemers en bezoekers aan de activiteiten op het Parelterrein bedanken voor het geweldige weekend.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen