Hesselink, Boerrigter en Bekhuis meest voorkomende achternamen in Tubbergen

Foto: Mark Mensink

Uit onderzoek is gebleken welke achternaam het meest voorkom in de gemeente Tubbergen.

Veel voorkomende achternamen kunnen iets vertellen over de streek waarin ze voorkomen. Het kan zijn dat iemands voorouders reizigers waren en dat die naam aan de andere kant van Nederland is ontstaan. Maar ook is het mogelijk dat mensen wonen op de plek waar die achternaam al vele jaren is blijven ‘hangen’.

Authentieke achternamen

De meest voorkomende achternaam in Nederland (Jansen) staat in de top 20 op de laatste plek in het onderzoek van Telefoonboek.nl. Dit duidt toch wel op uniekheid binnen deze gemeente en met de gemeenten rondom. De achternamen Hesselink, Boerrigter, Bekhuis, Lenferink, Masselink, Kamphuis, Geerink, Mensink, Oude Vrielink, Asbreuk, Braakhuis en Geuke zijn namen die bijna alleen voorkomen in Twente.

In deze lijst van de 20 meest voorkomende achternamen staan maar liefst 10 namen die hoogstwaarschijnlijk hun oorsprong kennen in Tubbergen.

Opvallende achternaam

Op nummer twee staat een opvallende achternaam. De achternaam is mogelijk iets veranderd door het dialect dat men spreekt in Tubbergen. Een ‘boerichter’ of ‘buurrichter’ is volgens de Nederlandse Familienamenbank namelijk een vertegenwoordiger van het markebestuur van een buurschap. Ook kan het verwijzen naar het wonen op een erf dat Boerrigter heet, deze naam vindt z’n oorsprong in Tubbergen zelf. Opvallend dus dat deze naam nog steeds het meest in Tubbergen voorkomt.

Top 20 meest voorkomende achternamen

Op basis van de vermeldingen in het telefoonboek is de volgende volgorde van achternamen in Tubbergen opgesteld.

  1. Hesselink
  2. Boerrigter
  3. Bekhuis
  4. Lenferink
  5. Koopman
  6. Masselink
  7. Snijders
  8. Kamphuis
  9. Lucas
  10. Geerink
  11. Huiskes
  12. Mensink
  13. Oude Vrielink
  14. Velthuis
  15. Asbreuk
  16. Braakhuis
  17. Geuke
  18. Harmsen
  19. Hofsté
  20. Jansen
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen