Ook na 25 jaar halen Carolien, Agnes en Brenda nog veel voldoening uit hun werk

De zorg is net zo zwaar als vroeger, maar anders. Vroeger was het leuk, nu ook, maar anders. Wat is hetzelfde gebleven?

“Het is fijn als je met jouw werk eraan bijdraagt om oudere mensen zo goed en mooi mogelijke laatste jaren te bezorgen. Zij hebben zoveel voor ons gedaan. Daar doen we het voor. Vroeger en nu.” Is getekend: Carolien Haarhuis, Agnes Haarman en Brenda Tieman. Het is op sommige momenten lachen, gieren, brullen met het trio dat 25 jaar in dienst is bij TMZ. Reden om met hen over hun werk te praten. Dat doen we in het restaurant van MeulenbeltZorg Tubbergen, de thuisbasis van verpleegkundige Brenda en Carolien, die in de hotelzorg voeding zit. Verzorgende IG’er Agnes werkt bij Erve Mensman in Geesteren.

Tijdmachine

De tijdmachine brengt ons binnen een minuut terug naar de tijd van toen. Het gaat over bonte avonden, trouwpartijen van collega’s met bewoners erbij, witte jurkjes met drukknoopjes en riempjes en een onderrok tegen het doorkijken, later de witte pakken, de telefoon aan de muur die je noodzaakte tot rennen door de gang, het eten dat in warmhoudpannen werd opgehaald bij een aangrenzend verpleeghuis, de barbecue in de binnentuin, de brandweer die in het holst van de nacht uitrukte omdat de friteuse het brandalarm activeerde, bewonersreisjes naar het strand, Tiroleravonden in het dorp, kijken naar het Paasvuur en wat al niet meer.

‘Horecadier’

Carolien is echt een ‘horecadier’. “Ik heb altijd in de horeca gezeten, met een uitstapje naar de schoonmaak. Ze hebben mij in het verleden wel eens gevraagd of de zorg niet wat voor mij is, maar nee, de horeca is mijn ding, mijn passie. Bovendien, ook dat is zorg. Op tijd goed eten en drinken, tussendoor eens een keer wat lekkers en iets speciaals op bijzondere of feestelijke momenten; dat doet een mens goed. Het is misschien wel het belangrijkste moment van de dag. En ik vind het heerlijk om daaraan mee te werken. Verschil met vroeger is wel dat het warme eten tegenwoordig centraal wordt aangeleverd. Je hebt er zelf minder mee van doen. Maar het is wel erg goed en gezond eten. De bewoners hebben ook veel meer keuzemogelijkheden. Wat dat betreft is het net een restaurant. En wij zorgen ervoor dat ze het op de juiste manier voorgeschoteld krijgen. Niet pats boem neergezet, maar op mooi gedekte en aangeklede tafels. Zo hoort het.”

Nieuwbouw

Ze verheugt zich net als Brenda op de nieuwbouw die in volle gang is en waarbij ze via de interieurcommissie betrokken is. “We krijgen het hier prachtig voor elkaar”, meent Brenda. “Dit gebouw dateert van 1996. Tussentijds is er wel het nodige bijgebouwd en aangepast, maar het wordt natuurlijk nooit een nieuw gebouw. Dat krijgen wij nu wel. Fijn voor de bewoners en fijn voor ons. Gelukkig blijft het kleinschalig en ‘oons kent oons’. Net als vroeger. Iedereen kent iedereen en heeft wat voor elkaar over.”

Gemoedelijk

‘Super gemoedelijk’ vatten zij de sfeer samen. Agnes: “Vroeger en ook nu, maar toch anders en dat heeft vooral te maken met de veranderde wet- en regelgeving, niet met de mensen. Je hebt nu veel meer te maken met protocollen, bijscholingen, meer papierwerk of beter gezegd computerwerk, de complexere zorgvraag van de bewoners, urenregistratie etc. Het ging er vroeger allemaal wat flexibeler aan toe. Urenregistratie? Vroeger keken wij niet naar uren. Je deed gewoon wat je moest doen en dat deed je samen. Vroeg je iemand eens om een half uurtje langer te blijven of om een taak over te nemen, dan was dat vanzelfsprekend. Nu ook, maar je moet alles vastleggen. Dat kost veel tijd. Tijd die je liever aan de bewoners besteedt. Desondanks hebben wij nog steeds veel plezier in ons werk en halen wij er ook veel voldoening uit. Wij hebben een prachtig beroep.”

Jubilarissen

Agnes, Brenda en Carolien zijn niet de enige jubilarissen bij MeulenbeltZorg in Tubbergen en Erve Mensman in Geesteren. Donderdagavond, 14 juni, stonden de jubilarissen van de regio Tubbergen centraal tijdens een feestavond.

25 jaar in dienst:

  • Agnes Haarman
  • Brenda Tieman
  • Carolien Haarhuis

12,5 jaar in dienst:

  • Grietje Hindriksen
  • Betty Smit
  • Angela Schoemaker
  • Paulien Wolfkamp
  • Agnes ten Berge
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen