Het zoete geheim van West-Geesteren

Petra Webbink
Petra Webbink
Foto: Mark Mensink

Puur afgaand op de circa 100 huizen en misschien zo’n 250 bewoners stelt het tussen grofweg Geesteren en Vriezenveen gelegen buurtschap West-Geesteren niet zoveel voor.

Dat gevoel wordt snel anders na een bezoekje aan het fruitteeltbedrijf Land van Maas en Webbink, gelegen aan de alom bekende Vinckenweg. Want wie heeft er nou een oranjerie en fruitbelevingspark? Henrie en Petra Webbink dus, die dit jaar beter wat eerlijker door de weergoden bediend zijn. “Na een vorstperiode in 2017 hebben we vorig jaar geen kers geplukt; alles was bevroren”, verklaart Petra. “Inmiddels zijn we begonnen met de eerste pluk en doordat we een geweldig voorjaar hebben gehad met een goede zetting en de vele zonuren van de afgelopen periode, smaken de kersen weer heerlijk.”

Humane vogelverschrikker

“De voorspellingen zijn dat het de komende periode weinig gaat regenen, en daarom hebben we weinig kans op gebarsten kersen”, denkt Petra. Dan nog rijdt er regelmatig een mobiele blaasinstallatie door de gaard om een eventuele dauwdruppel van zo’n blinkend rode kers af te blazen. “We hebben dit jaar voor het eerst geen netten over het gewas, maar proberen de vogels te weren met een akoestisch geluidsapparaat en vanaf 05.00 uur ’s morgens zijn we zelf ook vogelverschrikker”, zegt ze lachend.

In het nabijgelegen fruitpark staan om en nabij de 700 verschillende soorten vruchtendragende bomen.

Zelfpluk

De komende 4 weken kan er zelf kersen worden geplukt door bezoekers. Petra: “Daarna gaan we verder met een vijftal verschillende pruimenrassen, dus tot half september is er altijd wat te plukken.” Ook liggen er al netjes afgewogen zakjes vol voorverpakte vruchten in de oranjerie van het fruitbedrijf, waar bovendien diverse exotische planten een huis hebben gevonden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen