‘De jeugd laat zich niet tegenhouden’

Jongeren experimenteren erop los, koste wat kost.

De zomerperiode is aangebroken en dus trekken hordes vakantiegangers naar andere oorden. Zo nog niet in de gemeente Tubbergen, waar pubers tijdens hun eerste vrije weekje met een vriendengroep gaan wildkamperen. Het gaat vaak gepaard met luide muziek, andere jongeren die gezellig een avondje op bezoek komen om mee te feesten en – hoewel het gaat om minderjarigen – heel wat liters alcohol. “Wat we hier doen? Chillen en veel bier zuipen”, zeggen lachende jongeren in koor.

Buren nemen de bijbehorende overlast geregeld gewoon op de koop toe, want ‘we zijn allemaal ooit eens jong en onbezonnen geweest’.

Afzien is het meestal niet voor de kamperende tieners, die hun tijdelijke hangplek veelal uitgerust hebben met voldoende stroompunten, prima wifi en een koelkast vol koud bier. Een 15-jarige kampeerder relativeert: “Op andere plekken is het nog veel erger. Daar drinken die jongeren ook gewoon sterke drank, terwijl wij het netjes bij een paar biertjes houden.”

Maatregelen?

Dit jaar heeft de gemeente voor het eerst speciale maatregelen ingevoerd. Deze werden overigens al meteen overtreden door een tweetal jeugdgroepen, waaronder eentje dat in Geesteren de tent had opgeslagen. Die tieners wijzen de aantijgingen echter resoluut van de hand. “Ze maken juist zelf een potje van de kampeerregels”, zegt een jongen van 14 uit het nabijgelegen Vasse. Hij kampeert deze zomer voor de tweede keer met z’n vrienden. Eén van hen: “Opeens moesten we vertrekken. Ze zouden ons eerst waarschuwen, maar dat is niet gebeurd. Ineens: wegwezen hier!”

Naar eigen zeggen hebben ze toen meteen hun boel opgeruimd. Anders zou er een hoge boete, van wel 2.500 euro, volgen en dat risico durven ze niet te lopen. Toch hebben de jongelui nog diezelfde dag een andere plek gevonden, want ze zijn niet van plan hun vakantieplannen te laten vergallen door zulke regeltjes. Een andere wildkampeerder: “Nee, ze kunnen wat ons betreft de boom in. We laten ze ons dit echt niet afpakken.”

Lees verder

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen