‘Buitensporige politiegeweld’ in Tubbergen opeens weer actueel

Onthulling plaquette over de Tubbergse Politiequaestie
Onthulling plaquette over de Tubbergse Politiequaestie
Foto: Martin Paus

Met de onthulling van een plaquette is de Tubbergse Politiequaestie van 1910 uit de vergetelheid gehaald.

Op 2 februari 1910 zaten leden van de Tubbergse muziekvereniging De Harmonie genoeglijk bijeen in café Berends aan de Fleringerweg, het latere hotel Kemperink. ’s Avonds om 22.00 uur traden de twee Tubbergse veldwachters het etablissement binnen en vroegen naar de vergunning. Aangezien deze mondeling was verstrekt door de burgemeester, kon die niet worden overlegd. De veldwachters Heuver en Kort namen hier geen genoegen mee en sommeerden daarop de aanwezigen om het café te verlaten.

De jongens van de Harmonie weigerden, met als gevolg dat de hele zaak volledig escaleerde. En dat het menens was geweest, blijkt wel uit hetgeen veldwachter Heuver toen riep: “De eerste de beste die een pas nader komt, schiet ik een kogel door de hersenen.”

Publicatie

Over deze Tubbersche Politiequeatie heeft Martin Paus, voorzitter van Stichting Heemkunde Tubbergen, eerder al een publicatie geschreven. Een authentiek verhaal met de hoofdrol voor tal van Tubbergenaren: J.G. Holsink, J.H. Lenferink (Bakkers’Jan), J.H. Mensink (Moatjens), B.F. Koopman (Snieders Beern’d), H.H. Olde Hampsink (Muller’s Hèrm), G.J. Olde Hampsink (Muller’s Jan), G.J. Asbreuk (Knoefgait), J.A. Luttikhuis (Siezen’Jan), H.A. Ter Heijne, J. Hilberink (Zwart’n Jan) en anderen.

Plaquette

Destijds was het een geschil tussen de leden van de dorpsharmonie uit Tubbergen en de gemeentelijke veldwachters. “Uiteindelijk ging het in die kwestie over hoe ver de macht van het gezag reikt. Ofwel, tot hoe ver kan de politie gaan en wat is geoorloofd en wat niet? De Tubbergse veldwachters zijn destijds veroordeeld”, weet Paus. “Die kwestie in Tubbergen is feitelijk illustratief voor vele situaties die later volgden, zelfs tot op de dag van vandaag. Niet zonder reden bracht de Nationale Ombudsman in 2013 een rapport uit over verantwoord politiegeweld. Genoegzaam bekend is het gebruik van een nekklem door de Haagse politie in 2015 die tot de dood van een arrestant heeft geleid. Het gebruik van deze methode is één van de meest omstreden middelen van de politie in de afgelopen jaren. Ook de kwestie in Tubbergen baarde in 1910 veel opzien. Niet alleen werd er uitgebreid over geschreven door de landelijke media, ook werden er Kamervragen gesteld over het ‘buitensporige politiegeweld’ in Tubbergen. Dat gegeven maakt dat die Tubbergsche politiequaestie niet vergeten moet worden. Een kwestie die relevant is en blijft en nu vereeuwigd wordt met een plaquette. De herinnering aan deze historische gebeurtenis blijft nu – op de locatie van weleer – zichtbaar aanwezig. Dank aan allen die dit mogelijk hebben gemaakt.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen