Vaccinaties op maat bij dierenarts in Geesteren

Dierenartspraktijk Geesteren en Almelo komt met een nieuwe aanpak voor het vaccineren van honden: VacciCheck.

“Dit betekent dat uw hond met ons vaccinatieschema een goede bescherming heeft voor de verschillende besmettelijke ziektes, maar niet onnodig veel vaccinaties krijgt”, legt dierenarts Corné van der Bijl uit. “Op deze manier kunnen we misschien een vaccinatie overslaan en hoeven we het immuunsysteem niet onnodig te belasten.”

Onnodig?

Om te controleren of een vaccinatie tegen parvo, hondenziekte en hepatitis überhaupt nodig is, werd de VacciCheck ontwikkeld. Dit is een bloedtest waarmee gemeten kan worden of een hond nog voldoende antilichamen heeft en goed beschermd is tegen deze ziektes. Van der Bijl: “Uit onderzoek is gebleken dat veel honden na drie jaar voldoende antistoffen hebben tegen deze laatste drie genoemde ziektes en misschien zelfs maar een keer in de vier of vijf jaar een vaccinatie tegen deze ziektes nodig heeft. Anderzijds kan het ook voorkomen dat vaccinaties niet goed zijn aangeslagen, waardoor honden alsnog gevaccineerd moeten worden.”

Voor leptospirose (de ziekte van Weil) en besmettelijke hondenhoest (kennelhoest) is het advies een hond jaarlijks te vaccineren. Voor parvo, hondenziekte en hepatitis (leverziekte) is het advies om een hond eens per drie jaar te vaccineren.

Waarom VacciCheck?

VacciCheck is zinvol in de volgende gevallen:

  • Dieren die heel oud zijn
  • Dieren die overgevoelig zijn voor de enting
  • Bij (chronisch) zieke dieren (bijvoorbeeld honden met epilepsie)
  • Dieren waarbij de voorgeschiedenis van entingen onbekend is
  • Als een eigenaar zo min mogelijk wil vaccineren, maar tegelijkertijd toch wil zorgen voor voldoende immuniteitsstatus en bescherming van de hond

Hoe werkt het?

Dierenartspraktijk Geesteren en Almelo heeft elke eerste donderdag van de maand een VacciCheck-spreekuur. Er kan op die dag bloed afgenomen worden om te kijken of een hond voldoende antistoffen heeft tegen parvo, hondenziekte en hepatitis.

Andere tijdstippen zijn eveneens mogelijk. Dan wordt het bloed bewaard en getest op de eerste donderdag van de maand.

Afhankelijk van de uitslag krijgt de eigenaar advies of er al dan niet een vaccinatie nodig is.

Vanaf welke leeftijd?

Al bij jonge honden van eenjarige leeftijd is het verstandig een bloedtest te laten doen. Er zijn namelijk pups die na de laatste puppyvaccinatie op 12 weken al voldoende antistoffen hebben voor 3 jaar. Er zijn daarnaast ook veel honden die op eenjarige leeftijd juist onvoldoende immuniteit hebben opgebouwd, dus vandaar dat standaard de grote cocktail herhaald wordt.

Afhankelijk van de uitslag kan het dierenpaspoort voor maximaal 3 jaar afgetekend worden. Dat wordt dan samen met de teststrip als bewijs in het paspoort genoteerd.

Kosten

De bloedtest laten uitvoeren tijdens het VacciCheck spreekuur kost 35 euro. Tezamen met een gezondheidscontrole zijn de kosten 55 euro. Dat is exclusief nakijken en vaccineren.

Wie nog vragen heeft over VacciCheck of een afspraak wil maken, kan bellen met tel. 0546-631260.

Reacties

gallery
63529
Dierenartspraktijk Geesteren en Almelo komt met een nieuwe aanpak voor het vaccineren van honden: VacciCheck.
https://tubbergen.nieuws.nl/nieuws/20181123/dierenarts-geesteren-introduceert-vaccineren-op-maat-honden/
2018-11-23T15:52:57+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/332/2018/11/16133148/Jess-e1542371715699.jpg
Nieuws