Bewoners van De Veldleeuwerik vieren 10 jaar zelfstandigheid

Jongeren met een beperking die zelfstandig willen wonen en daarbij toch in meer of mindere mate begeleiding nodig hebben, kunnen sinds een decennium aankloppen voor een woonruimte in De Veldleeuwerik aan de gelijknamige straat te Tubbergen.

Zaterdagmiddag werd het jubileum gevierd met een open dag. De bewoners, dertien jongvolwassenen in de leeftijd van 25 tot en met 41 jaar met een verstandelijke beperking keken samen met hun woonbegeleiders terug op een hoog niveau van zelfstandigheid en mochten vele bezoekers welkom heten.

Elke bewoner heeft een eigen appartement, een bewuste keuze. Ook voor Patrick van Luit, die er sinds de start woont en er zelfs de liefde heeft gevonden. “Vijf jaar nu, zes in de zomer”, vertelt vriendin Ashley van der Heide trots. Ze zijn niet eens het enige stelletje in het appartementencomplex. Marinthe Nijhuis en Fabian Dijkstra vormen tevens een koppel en voelen zich er erg op hun plek.

“Dat ze een eigen appartement hebben is van grote meerwaarde voor het zelfbewustzijn van de bewoners; het is de plek waar ze zichzelf kunnen zijn”, legt woonbegeleider Anja Mensink-Koopman desgevraagd uit. “Hier maken ze zelf keuzes en hebben ze diverse mogelijkheden. Muziek luisteren of maken, televisiekijken en bezoek ontvangen. Of juist even alleen zijn. Eten doen ze vooral in hun woning, al mag dat ook gezamenlijk. We laten hen daarin gewoon vrij.”

Wie wel dubbel en dwars van deze vrijheid geniet, is amateur-goochelaar Maurice Grobben. “Ik wil hier nooit meer weg”, zegt de geboren Almeloër breed lachend. In zijn woonkamer wordt zijn echte obsessie onmiskenbaar duidelijk: Harry Potter. Aan de muur hangt een cape met embleem van z’n idool, op een plankje prijken een toverstaf en een magische bezem, op de achtergrond klinkt mysterieuze filmmuziek en hij heeft zelfs het kasteel en toverschool Zweinstein uit J.K. Rowlings zevendelige boekenserie nagebouwd in papier-maché. Schoorvoetend: “Ja, soms wordt het hier wel een beetje vol. Dan zegt m’n begeleider er wat van en dan ruim ik het wel zoveel mogelijk op.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen