de Jong & Laan schenkt laptops aan minima via Lions Club Tubbergen

Foto: Mark Mensink

Armoedebestrijder Mariska Jogems van de Stichting Welzijn Tubbergen Dinkelland (SWTD) heeft maar liefst twintig stuks ‘oude’ laptops overhandigd gekregen.

De gulle gift komt uit handen van de plaatselijke Lions Club, dat zich lokaal en ver daarbuiten inzet voor goede doelen. “Meestal door iets te organiseren: een streetsoccer toernooi, het Glasrijk-concert, noem het maar op”, zegt Luc Weusthuis namens de Lions. “Dan gaat het vaak over cheques, geld dus wat we ophalen en dat we vervolgens uitreiken. Nu is het een keer iets tastbaars, letterlijk hardware dat op de juiste plek terechtkomt.”

De Tubbergse vestiging van accountantsbureau de Jong & Laan schonk de computers, die zakelijk gezien afgeschreven zijn. “Maar verder is er niks mee. Ze zijn leeggehaald en nog prima te gebruiken”, vertelt partner Horst in ’t Veld. “Onze mensen hebben deze drie jaar gebruikt, waarna ze nieuwe krijgen. Normaal verloten we ze dan onder diezelfde personeelsleden, maar ditmaal niet. Iets waarmee trouwens iedereen het direct roerend eens was. We zijn allemaal blij dat ze een nuttige bestemming krijgen.”

Donaties welkom

Jogems is zeer verguld met de spontane donatie. “Armoede, zeker onder de jeugd, is nog steeds bij veel mensen onbekend. Er wordt niet of nauwelijks over gepraat, en zelfs ronduit verzwegen – uit angst. Toch treft in deze gemeente zo’n vijf procent van alle kinderen. Nou lijkt dat niet veel, zeker niet in vergelijking met Almelo waar ongeveer 25 procent van de kinderen onder de armoedegrens leeft, maar toch zijn al 110 kinderen uit de gemeente Tubbergen aangemeld voor dergelijke ondersteuning. Want dat is het: een steuntje in de rug. Ouders moeten ook zelf bijdragen.”

De laptops komen trouwens niet alleen bij jeugdigen terecht, want ook anderen kunnen ze goed gebruiken. “Bijvoorbeeld als iemand wil solliciteren”, aldus armoedecoördinator Jogems. Ze wijst erop dat allerlei donaties welkom zijn. Lachend: “Ik ben nog op zoek naar een locatie waar we permanent gedoneerde spullen kunnen opslaan, want mijn eigen schuur staat inmiddels behoorlijk vol. Tja, bepaalde dingen sla je gewoon niet af. Die komen altijd weer van pas.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen