Met spoed nieuwe dronepiloten gezocht

Foto: CC0

Vogelwerkgroep Geesteren is dringend op zoek naar nieuwe dronepiloten.

Het bestuur van de vereniging biedt de nieuwe vrijwilliger een financiële regeling aan voor de opleiding tot dronepiloot, maar dan moet hij of zij wel een groot hart voor de natuur hebben en de weidevogels koesteren.

Om te kijken of dronevliegen iets voor iemand is kan men komende zaterdag tussen 10 en 16 uur testvliegen op het terrein bij museumboerderij De Wendezoele aan de Twickelerlaan in Delden. Dat gebeurt onder toeziend oog en met apparatuur van DRONExpert uit Bentelo.

Hennie Schröder van Vogelwerkgroep Geesteren is één van de drie piloten die de afgelopen maanden leerde een weidevogeldrone te besturen. “Hiermee vliegen vergt meer dan met de nieuwste generatie drones”, vertelt de voorzitter. “Je kunt ze tegenwoordig in je zak meenemen zo klein zijn ze al. Daarmee vlieg je een half uur. Dat is al maximaal zo’n 35 kilometer.”

Volgens hem kunnen drones makkelijk geprogrammeerd worden om in een cirkel boven een object te blijven vliegen. Maar ook is het mogelijk om ergens overheen te vliegen en daarbij een punt in het vizier te houden. “De nieuwste drones zijn wendbaarder en sneller en botsen nergens meer tegenaan door de slimme software”, zegt Schröder, die eraan toevoegt dat al het beeldmateriaal uiteraard op video kan worden vastgelegd.

Vogelwerkgroep Geesteren wil de komende maanden meer piloten opleiden zodat in het voorjaar van 2020 meer vrijwilligers kunnen helpen weidevogels als de grutto, kievit, leeuwerik, tureluur en de wulp een kans te geven terug te keren naar de drie plasdrasgebieden in Geesteren. Die is het afgelopen jaar speciaal voor weidevogels aangelegd.

De dronepiloten van de Vogelwerkgroep Geesteren hebben ook veel klein wild als reeën gered uit het hoge gras vlak voordat de boer er ging maaien. Agrariërs kunnen de dieren niet of nauwelijks zien. Ze kruipen weg in het hoge gras als er gevaar dreigt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen