Gilbert Leemhuis wint prijsvraag over duurzame energieopwekking

Foto: Mark Mensink

Begin september lanceerden Natuur en Milieu Overijssel en de gemeente Tubbergen de prijsvraag: Wie heeft het beste idee om energie te besparen of energie duurzaam en lokaal op te wekken?

De jury, bestaande uit Natuur en Milieu Overijssel, Essenkracht en Saxion-docent Rik Zeeuwen, heeft het idee van Gilbert Leemhuis uit Albergen gekozen als winnaar van deze prijsvraag. Het hieraan verbonden bedrag van 500 euro, beschikbaar gesteld door de gemeente, moet besteedt worden aan het verder uitwerken van de ingeving.

Het idee van Gilbert is om zonnepanelen op hoge staanders te plaatsen en zo overdekte parkeerplaatsen te creëren. “Bijvoorbeeld bij supermarkten en sporthallen”, vertelt hij. “De auto kan eronder staan, waardoor je bij regenachtig weer de boodschappen droog kunt inpakken. Bij warm en zonnig weer staat de auto in de schaduw, waardoor de temperatuur in de auto minder oploopt en de airco later niet tot minder hard hoeft te werken. Hetgeen weer minder brandstof vereist. En de panelen kunnen ondertussen hun werk doen en de opgewekte stroom leveren aan de betreffende sportclub of supermarkt.”

“We hebben alle inzendingen beoordeeld op originaliteit, haalbaarheid, opbrengst, herhaalbaarheid en participatiemogelijkheden”, legt Johan Voshaar van de energiegroep van Essenkracht uit. “Tijdens de beoordeling bleek maar weer eens hoe moeilijk het is om een ‘out of the box’ idee aan te leveren, welke voldoet aan deze criteria. Met name de energieopbrengst van een plan ten opzichte van de doelstellingen wordt hierbij vaak overschat. De inzending van Gilbert scoorde echter op alle vlakken en hiermee is hij voor ons dé winnaar van de prijsvraag.”

“Als gemeente hebben we de doelstelling om in 2023 20% van onze energie duurzaam op te wekken”, zegt wethouder Ursula Bekhuis. “Dat kunnen we natuurlijk niet alleen, daar is ook inzet van onze inwoners voor nodig. We vinden het belangrijk om goede ideeën te stimuleren, met die gedachte is deze prijsvraag uitgezet.” Met de prijs, een geldbedrag van 500 euro en ondersteuning van Essenkracht kan Leemhuis zijn idee verder uitwerken, waarbij ook gekeken wordt wat realiseerbaar is.

Foto

Johan Voshaar (Essenkracht), Gilbert Leemhuis en wethouder Ursula Bekhuis.

Reacties

0