Kunstenaars letterlijk en figuurlijk in de etalage gezet

Opnieuw heeft pop-up galerie Blink, een initiatief van Adrie Cense en Karin Damhuis onder auspiciën van de stichting Hof van Tubbergen, een aantal kunstenaars letterlijk en figuurlijk in de etalage gezet bij Tubbergse ondernemers.

Het gaat om Ella Jacoba Meijer (de oudste deelnemer en daarbij landelijk bekend) met schilderwerk in La Cuisine, Mayke Koopman (de tot heden jongste deelnemer) met portrettekeningen bij TwentePrint, Diego Semprun Nicolas met glaskunst bij Van Boxtel, Jenita Hulst met keramiek bij Bike Totaal Fietz, Marie-Anne Nijkamp met schilderwerk bij Tuunte en tenslotte Sylvia Bruggenwirth met glaskunst bij Elferink Schoenen.

Zo is er op verschillende plekken in het dorp een gevarieerd aanbod te zien. En de kunstwerken zijn niet alleen te bewonderen, maar natuurlijk ook te koop. Vanaf half februari volgt er weer een nieuwe ronde met andere kunstenaars uit de regio, waarbij behalve de bovengenoemde ondernemers ook Modez weer zal aansluiten.

Kunstenaars

Ella Jacoba Meijer is een kunstschilder en tekenaar uit Tubbergen. Tot haar werk behoren houtsnedes, mozaïek, gouaches, pentekeningen en sgraffito (Fresco-achtige tekeningen). Tot 1966 was haar stijl expressionistisch, hierna werd het meer abstract. In 1980 werd het monumentale werk voor haar te zwaar en ging ze vrij schilderwerk produceren zoals gouaches en vrije textiele werkvormen in haar atelier in Tubbergen. Als particuliere opdracht beschilderde ze een klavecimbel met 140 bloemen, vlinders en vogels. Als lerares tekenen, schilderen en handvaardigheid werkte zij aan verschillende lagere scholen. In 1995 maakte ze het ontwerp en uitvoering van de St. Jorismis van Herman Finkers.

Mayke Koopman is een 16-jarige, talentvolle tekenaar uit Tubbergen, die vanaf haar twaalfde portrettekeningen van mensen en dieren maakt met behulp van potlood en pastel. Zij toont haar werk voornamelijk via haar account op Instagram.

Diego Semprun Nicolas uit Tubbergen is een telg uit de vijfde generatie van een bekende familie van glazeniers, die overal ter wereld sporen heeft achtergelaten in kerken, openbare gebouwen en woningen. Ook hij is een landelijk bekende kunstenaar. Hij schildert nog steeds, net als zijn moeder, grootvader en overgrootvader, direct op het glas. Wat dat betreft, is de techniek sinds Frans Nicolas in 1855 begon met zijn atelier, niet veranderd. Met gebruikmaking van verscheidene vormen van glaskunst benadert hij zijn vak als schilderkunst: Van vlakglas tot ruimtelijk, doorzichtig of reflecterend, de werken gaan altijd over de beschilderde compositie.

Jenita Hulst is keramist en woont in Mander. Zij maakt o.a. gedachten- en klankschalen. Hierbij gaat ze vaak voor haar basisvorm uit van een ronde kom, die zowel aan de binnen- als buitenkant bewerkt wordt en met een transparante glazuurlaag wordt afgewerkt. Inspiratie voor haar werk haalt ze bijvoorbeeld uit een mooi gedicht, een schitterend uitzicht of uit gedachten die geordend moeten worden.

Marie Anne Nijkamp, geboren in Almelo en woonachtig in Tubbergen, maakt teken- en schilderwerk, op basis van wat haar op dat moment roert en aanspreekt.

Sylvia Bruggenwirth woont in Tubbergen en maakt schilderwerk en glasobjecten d.m.v. glass fusion. Bloemen en raamdecoraties in abstracte vormen hebben haar voorkeur. Zij haalt haar inspiratie vooral uit de bloemen in haar tuin om zonder ontwerp kleurrijke combinaties te maken.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden