“Het was papa’s wens dat dit een autobedrijf zou blijven”

Foto: Dan Automobielen - Shot By Lot

“Als klein meisje lag ik altijd al in de box in de kantine”, zegt Björk Eerdman. “Ik was altijd in het autobedrijf.”

Zij en haar zusje Anne zijn de dochters van Ben Eerdman. Hij overleed op 29 juli 2018, nadat een gestoorde man inreed op een terras in het Duitse Münster waar Ben en zijn vriendin Jet nog een terrasje pakten na een geslaagde vakantie.

De dochters van Ben bleven niet alleen zitten met heel veel vragen en verdriet. Ze kregen ook de zware taak om een toekomst voor het bedrijf van hun vader uit te stippelen. Een moeilijk proces.

Mooie herinneringen

De meiden hebben echt ontzettend veel plezier beleefd in het autobedrijf van hun vader. “Ik weet nog dat we altijd op onze skeelers door de werkplaats raceten”, vertelt Björk met een glimlach. “Papa zette dan van alles aan de kant, de bruggen gingen omhoog en dan konden we daar onderdoor skeeleren.”

De meiden hebben mooie herinneringen. “We woonden er ook bij en dus waren we er vaak. We speelden verstoppertje tussen alle auto’s”, zegt Anne. “En toen ik ouder was hielp ik ook in het bedrijf”, vertelt Björk verder. “Ik maakte schoon, poetste de auto’s en ik waggelde achter de zaterdaghulpjes aan. Ik was er elke dag en wilde graag helpen.”

Olie stroomde door aderen papa

De meiden nemen nu afscheid van het bedrijf dat hun vader met hart en ziel heeft opgebouwd. “Hij was 18 toen hij in Reutum in een schuur begon bij oma. Door zijn aderen heeft altijd olie gestroomd.” Zeker toen in 1999 het nieuwe pand aan de Zandhuisweg in Albergen opende, deed hij zijn werk met extra veel liefde.

Aanslag maakt einde aan dromen

De laatste jaren was hij wat minder fanatiek. “Hij genoot meer van het leven”, vertelt Anne. Tot die fatale dag in het vroege voorjaar van april. Op 7 april 2018 genoot Ben samen met Jet op een terras in het Duitse Münster. Ze waren op weg terug naar huis van een mooie vakantie en maakten daar nog een stop. Het was een mooie zonnige dag, totdat een verwarde Duitse man met zijn kampeerbusje in volle vaart inrijdt op het terras.

Ben raakt zwaargewond. Maanden heeft hij gevochten voor zijn leven. Maar op 29 juli is hij overleden.

Wat doen met het bedrijf?

De meiden bleven niet alleen achter met hun verdriet, maar ook met een woonhuis en het autobedrijf. “Sinds het ongeluk heeft papa’s monteur Patrick het bedrijf gerund. Hij heeft er alles aan gedaan om in de gedachte van onze vader het bedrijf voort te zetten.” Inmiddels heeft Patrick de keuze gemaakt om voor zichzelf te beginnen in Tubbergen.

“En dat betekende dat wij op zoek moesten naar een koper”, zegt Björk. “Het was een gewild object en uiteindelijk heeft Rolf Mensink van Dani Autobedrijven het bedrijf en het woonhuis gekocht.” Mensink heeft al een bedrijf, even verderop, aan de Ootmarsumseweg.

Personenauto’s

“We zitten daar pas een paar jaar, maar groeiden al uit ons jasje. We hebben ons de afgelopen jaren vooral gericht op de verkoop van bedrijfsauto’s. Daarnaast hebben we een werkplaats waar de monteurs zowel bedrijfsauto’s als personenauto’s repareren.”

Nu is het voor het bedrijf tijd om echt een onderscheid te maken tussen deze twee divisies in de autowereld. “We gaan ons aan de Zandhuisweg helemaal richten op de personenauto’s, zowel in- en verkoop als reparatie. Op onze andere locatie draait het straks alleen nog om bedrijfswagens.”

Rolf Mensink gaat het bedrijf aan de Zandhuisweg niet zelf runnen. “Collega Edward Schoot Uiterkamp heeft veel ervaring in de personenautomarkt en gaat dat bedrijf runnen.”

Het bedrijf gaat op maandag 3 februari open. “Een grote stap voor ons met veel veranderingen, maar wat niet verandert is onze service.”

Verbouwing pand roept herinneringen op

Inmiddels wordt de werkplaats van Ben helemaal onder handen genomen. “De muren zijn geschilderd, de vloer heeft een nieuwe coating en de parkeerplaats is inmiddels weer ingenomen door allemaal personenauto’s”, vertelt Mensink.

De meiden herinnert het weer aan vroeger. “Papa had de laatste jaren niet meer zoveel auto’s, maar als ik nu weer over de parkeerplaats loop dan voelt het weer een beetje als vroeger”, zegt Anne. “Auto’s dicht op elkaar, je moet je er tussendoor wurmen. Het is weer een mooie plek om verstoppertje
te spelen”, lachen de meiden.

“Maar het voelt ook raar”, zegt Anne. Björk vult aan: “Ik ga er niet met tegenzin heen, maar er is veel veranderd in korte tijd. Het is niet meer hetzelfde, maar het is niet anders.”

“Papa vindt dit ook goed”

Anne vindt het mooi om te zien dat Rolf er weer iets van maakt. “Ik ben blij dat het niet verwaarloosd wordt. En het was de wens van papa dat het een autobedrijf zou blijven. Ik vind het mooi dat ons dat gelukt is”, zegt Björk. “Het voelt goed dat Rolf het gekocht heeft. Hij heeft papa goed gekend en ik weet
zeker dat papa dit ook goed vindt.”

“We willen via deze weg ook iedereen bedanken voor het vertrouwen in papa. Ze hebben al die jaren trouw hun auto bij papa gebracht. En we willen ook iedereen bedanken voor de hartverwarmende berichten die we hebben ontvangen. We willen vooral onze buren enorm bedanken.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden