Jongeren aan de slag als vrijwillige maaltijdbezorgers

Binnen een mum van tijd kreeg Nicolet Plegt-Koedijk iets van twintig reacties, toen ze jongeren vroeg zich aan te melden voor het bezorgen van maaltijden voor ouderen.

“Ik was stomverbaasd, echt waar. Wat geweldig”, jubelt de adviseur senioren en mantelzorgondersteuning van de Stichting Welzijn Tubbergen Dinkelland (SWTD). Ze deed die oproep voor het lokale tafeltje-dek-je, omdat sommige – vaak de wat oudere en dus lichamelijk gezien kwetsbare – bezorgers uit angst voor het coronavirus liever thuis blijven. “Maar lang niet allemaal, hoor. Sommigen gaan bikkelhard door, wat er ook gebeurd. Natuurlijk wel op een veilige manier”, vult collega Marleen Wagenaar aan. “Weer of geen weer, ze zijn er. Voor de ander.”

De jongelui Mauro Plegt uit Tubbergen, Laura Hansté en haar broertje Koen – beide woonachtig in Geesteren – zijn vorige week al begonnen met het rondbrengen van het eten. Ze krijgen een warm onthaal, zegt het drietal. “Mensen zijn heel blij om ons te zien”, vertelt Koen enthousiast. “Vaak zijn het alleenstaande ouderen, die niet iedere dag bezoek krijgen. Meestal staat de deur al op een kiertje en mogen we het zelf binnen op een tafel of zoiets zetten. Natuurlijk ondertussen wel een beetje afstand houden.”

Laura en Mauro studeren weliswaar beide nog, maar kunnen op dit moment geen of alleen via video hun lessen volgen. “Dan kan ik me beter zo nuttig maken”, zegt laatstgenoemde door een maaltijdpakketje op te tillen. “Precies daarom doe ik het ook, gewoon voor onze medemens”, vult Laura aan. Met een knipoog: “Wij zijn nog best jong hè…”

Dossier: Corona
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen