Eerste kuikentjes van zeldzame grutto met een drone gered

Vier zeldzame gruttokuikens, die met hun ouders onderweg waren naar het plasdrasgebiedje 200 meter verderop, zijn gered met de speciale weidevogeldrone van de Vogelwerkgroep Geesteren.

De kuikens moeten een diepe sloot oversteken en dat zouden ze, gezien de ervaring vorig jaar, niet overleven. Probleem is dat ze op een beeldscherm niet groter dan één pixel zijn en daardoor vrijwel onzichtbaar in het hoge (40 cm) gras verblijven. Pas als de jonge vogeltjes gaan lopen, gaat zo’n stipje bewegen.

Gebiedcoördinator Leonard Rouhof van Agrarisch Natuurbeheer Midden Overijssel vroeg ons of wij de kuikens konden vinden met de drone. Piloot Robin Woudstra en veldwerker Maarten Rijsman zijn zondagochtend om 4.45 uur naar het weiland gegaan, ruim voor zonsopkomst.

Geduldig zoeken

“Twee kuikens waren vrij snel gevonden. Ze zaten nog bij het nest”, legt voorzitter Hennie Schröder van de Vogelwerkgroep Geesteren uit. Maar nummer drie vonden zij veel later en nummer vier pas na heel lang zoeken.

“Ze blijven stil zitten totdat het gevaar is geweken. Als het gaat lopen, zie je een puntje bewegen op je beeldscherm en kan de veldwerker het diertje met de GPS-coördinaten vinden en oppakken. De piloot en veldwerker moesten dus enorm veel geduld oefenen”, vertelt Schröder. “Dit hebben nog niet eerder gedaan en voor zover bekend is dit uniek in Nederland.”

“De kuikens lopen al anderhalf uur nadat ze uit het ei zijn gekropen en twee kuikens waren al onderweg naar een plasdrasgebied, 200 meter verderop. Ze waren misschien al een dag aan het lopen”, vervolgt hij.

De kuikens zijn in een bak met vier flessen warm water gelegd waarna in kleine etappes van eerst tien meter, daarna twintig meter, dertig meter en uiteindelijk vijftig meter naar het plasdrasgebied gebracht. “De ouders hadden eerst niet in de gaten dat de kuikens in de plastic bak zaten en bleven boven het nest vliegen. Ook dat is nieuw voor ons. De ouders begrepen pas na enige tijd dat hun jongen in de verwarmde plastic bak zaten.”

Schröder filmde de hereniging van de moeder met de kuikens na vier uur lang in touw te zijn geweest met zijn mobieltje. “Dit was een prachtig moederdagcadeau.”

Piepkuikens grutto voor 1e keer gered met drone

Mooi moederdagcadeau van de Vogelwerkgroep GeesterenVier zeldzame gruttokuikens, die met hun ouders onderweg waren naar het plasdrasgebiedje 200 meter verderop, zijn gered door ze te in etappes in een verwarmde plastic bak telkens enkele tientallen meters te verplaatsen. Dat was een nieuwe ontdekking voor de vrijwilligers. Probleem is dat de kuikens, die enkele dagen onderweg zijn, een diepe sloot moeten oversteken. "Vorig jaar is dat mis gegaan. Toen zijn ze verdronken."Redden"Er was een nest uitgekomen en de vier kuikens gingen lopen in een weiland met hoog gras. De boer moet alles laten staan om ze nog te redden. Konden wij de kuikens redden met de drone, vroeg onze gebiedcoordinator voor Midden Overijssel." ZonsopkomstPiloot Robin Woudstra en veldwerker Maarten Rijsman zijn zondagochtend om 4.45 uur naar het weiland gegaan, ruim voor zonsopkomst. Puntje"Twee kuikens waren snel gevonden. Nummer drie veel later en nummer vier na heel lang zoeken. Pas als het gaat lopen zie je een puntje bewegen op je beeldscherm en kan de veldwerker het diertje met de GPS-coördinaten vinden en eindelijk oppakken", vertelt voorzitter Hennie Schröder van de Vogelwerkgroep Geesteren. "Dit hebben nog niet eerder gedaan en voor zover bekend uniek in Nederland."Halverwege"De kuikens lopen al na anderhalf uur en waren door het hoge gras op weg naar een plasdrasgebied 200 meter verderop. Ze waren ongeveer halverwege", zegt Hennie Schröder. Nerveus "De ouders die nerveus rond blijven vliegen, snappen pas na een uurtje: de kuikens zitten in die plastic bak en pas dan kun je die bak zo'n 10 meter verplaatsen. Pas als ze daaraan gewend zijn geraakt verplaatsen we de kuikens 20 meter en uiteindelijk wel 50 meter", leerde een uiterst tevreden voorzitter Hennie Schröder van de Vogelwerkgroep Geesteren. Hij filmde ook de hereniging van de moeder met de kuikens na vier uren in touw te zijn geweest.

Geplaatst door Vogelwerkgroep Geesteren op Zondag 10 mei 2020

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden