Katholieke kerkdiensten worden mondjesmaat hervat

Foto: Mark Mensink

Nu de maatregelen tegen het coronavirus door de Nederlandse regering versoepeld zijn, kunnen ook de kerken voorzichtig gaan kijken naar een aanpassing van de reeds bestaande richtlijnen.

Daarom zal de Pancratius parochie vanaf 14 juni mondjesmaat gelovigen toelaten tot de zondagse vieringen, al beperkt zich dit in eerste instantie tot de vieringen in de Sint Pancratiusbasiliek in Tubbergen. Het kerkenverband heeft daartoe protocollen mogen ontvangen van de Nederlandse bisschoppen, welke in samenspraak met het RIVM zijn opgesteld.

Aanmelden verplicht

Met ingang van 14 juni zullen maximaal 30 personen worden toegelaten in de basiliek, met inachtneming van de algemene coronamaatregelen. Parochianen uit de gehele gemeente kunnen zich vanaf 8 juni telefonisch aanmelden voor deze vieringen. Daarvoor is een apart nummer (tel. 06-83347203) beschikbaar gesteld alsmede drie contactmomenten (maandagavond 19-20 uur, woensdagavond 19-20 uur en vrijdagochtend 10-11 uur).

Wanneer het maximale aantal is bereikt, zullen mensen op de wachtlijst komen te staan en mogelijk worden aangemeld voor de eerstvolgende viering. Of zij worden bij een afmelding gebeld om alsnog aanwezig te zijn.

Vrijwilligers hebben zich beschikbaar gesteld om alles in goede banen te leiden, zowel aan de telefoon als in de kerk. Het pastorale team en het parochiebestuur houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten om te kijken wanneer verdere uitbreiding van kerkgangers en kerkplekken mogelijk is.

Zonder zangkoren

De zang door koren is helaas nog niet mogelijk, omdat er nog steeds onzekerheid bestaat over de verspreiding van het coronavirus via druppels of via aerosolen door (luid) te zingen. Op dit moment is er nog geen eenduidig beeld over de risico’s die vastzitten aan de circulatie van (ge├»nfecteerd) mondvocht via zang in de ruimte. Van diverse kanten wordt eraan gewerkt om helderheid te verschaffen, om tot aanpassingen van de maatregelen te komen.

Uitstel

Vieringen van het doopsel worden opgeschort tot de maand september en de richtlijnen rondom uitvaarten blijven vooralsnog ongewijzigd. In een eerder stadium is door het pastorale team al besloten om de voorbereidingen en vieringen van de Eerste Heilige Communie en het Vormsel door te schuiven naar het nieuwe schooljaar.

Dossier: Corona

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden