Burgerinitiatief tegen afvalwaterinjectie hekelt rol Staatstoezicht op de Mijnen

Foto: Robert Jansen

Stichting Stop Afvalwater Twente (SSAT) heeft grote moeite met de wijze waarop het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) controle uitoefent op het werk van de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij).

“We roepen al jaren om onafhankelijk onderzoek en degelijk toezicht op de gang van zaken m.b.t. de afvalwaterinjecties door de NAM in Noordoost Twente. We lijken wel een roepende in de woestijn, maar we blijven geloven in een betere oplossing dan het dumpen van afvalwater in onze bodem”, aldus woordvoerder Freddy Mensink van de SSAT.

Hij vindt het belachelijk dat het SodM onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) valt, terwijl volgens hem EZK zelf financieel belang heeft bij de oliewinning en daarmee partij is bij de afvalwaterinjectie in Noordoost-Twente. “De gemeenten en de provincie staan buitenspel, om nog maar te zwijgen over de invloed die in het gebied betrokken bewoners hebben: geen enkele dus! Dit moet gauw veranderen, daar gaan wij ons hard voor maken, tot in politiek Den Haag.”

Rossum

Het burgerinitiatief gaat de Veiligheidsregio Twente (VRT) schriftelijk van de risico’s op de hoogte brengen en vragen om in het belang van de veiligheid van Twentenaren actie te ondernemen. Mensink: “De betrouwbaarheid van de NAM komt steeds vaker in het geding en dat is momenteel met name te zien aan de vele calamiteiten bij de injectielocatie aan de Tramweg in Rossum. Er blijkt iedere keer weer iets anders aan de hand te zijn dan men vooraf steeds doet voorkomen.”

Sinds november 2019 ligt diezelfde zogeheten ROW2 al stil voor regulier onderhoud. “Voor ons zijn die afvalwaterinjecties al sinds de start van de injecties in 2011 niet betrouwbaar”, aldus Mensink. “Het is ook voor ons bijzonder frustrerend om te zien dat de NAM nauwelijks een poging doet of heeft gedaan in de afgelopen jaren om alternatieven te onderzoeken; integendeel zelfs.”

“Wij blijven ons verzetten tegen de vuilwaterinjecties en zullen ons blijven inspannen om alternatieve verwerkingswijzen van het afvalwater voor het voetlicht te krijgen”, besluit Mensink.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen