8.500 Tubbergenaren ontvangen brief over het Donorregister

Foto: CC0

Iedereen vanaf 18 jaar in de gemeente Tubbergen die nog geen keuze heeft ingevuld in het Donorregister, ontvangt uiterlijk 12 februari een brief met de vraag dat alsnog te doen.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verstuurt brieven naar ongeveer 8.500 Tubbergenaren.

Sinds 1 juli 2020 heeft Nederland een nieuwe donorwet. Iedereen vanaf 18 jaar komt in het Donorregister. De keuze zelf invullen kan op www.donorregister.nl. Wie geen keuze maakt komt in het register met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Dat betekent dat diens organen en weefsels na het overlijden naar een patiënt kunnen gaan. Minister van Ark van het ministerie van VWS: “Orgaandonatie is geen makkelijk onderwerp om over te praten, maar het is belangrijk dat iedereen bewust zijn of haar keuze invult in het Donorregister. Op dit moment hebben 9 miljoen volwassenen dit al gedaan.”

Brieven van het Donorregister

Om mensen die nog een keuze moeten invullen hieraan te herinneren, verstuurt het ministerie van VWS brieven. Bij de brieven zit een formulier waarop de keuze ingevuld kan worden. Wie al weet welke van de vier mogelijkheden het wordt, hoeft niet op de brief te wachten.

Inwoners van de gemeente Tubbergen die nog geen keuze hebben ingevuld, ontvangen de eerste brief rond 12 februari. Wie zes weken na ontvangst van de brief geen keuze hebt ingevuld, krijgt een tweede brief. Wie daarna nog steeds geen actie onderneemt, komt met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister. Ook hierover ontvangt men een bevestigingsbrief.

Dit vulden inwoners van Tubbergen in

Tot 1 januari 2021 vulde 50% van de Tubbergenaren vanaf 18 jaar zijn keuze over orgaan- en weefseldonatie in. Van de ingevulde keuzes gaat het bij 59,7% om toestemming voor orgaandonatie na overlijden. 22,6% wil geen orgaandonor worden en 17,7% laat deze keuze over aan de partner, familie of iemand anders.

Ga voor meer informatie in het Nederlands en andere talen naar hoewerktorgaandonatie.nl. Daar staat stap voor stap uitleg over hoe orgaandonatie werkt. Bel voor vragen over het Donorregister of hulp bij het invullen van een keuze naar tel. 0900-8212166. Het Donorregister is ook bereikbaar per e-mail via het contactformulier op de website.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden