Langeveense leerlingen Ties en Renske winnen provinciale verkeersprijs

Ties Olthof en Renske Weultjes, leerlingen uit groep zes van de Mariaschool in Langeveen, hebben afgelopen week eigenhandig geschiedenis geschreven.

Ze wonen in een dorp zonder zebrapad, waar stoplichten ontbreken en er nauwelijks openbaar vervoer is. Toch wonnen Ties en Renske (beiden 9 jaar) een kolossale beker en bijbehorende gouden medailles in de finale van de Grote Overijsselse Verkeersquiz op woensdag 16 juni 2021. Vóór alle andere schoolteams, ook die uit de steden.

De zegetocht begon de maandag ervoor al, toen het jeugdige tweetal het gemeentelijke deel op hun naam schreef en hierbij vier lagere scholen versloeg. Een verrassing, want niet eerder lukte dit een team van de Langeveense basisschool. Net als de regionale versie trouwens, waar ze een zestal gemeentewinnaars in het stof lieten bijten. Iets wat nog nooit eerder een team uit de gemeente Tubbergen was gelukt.

Onderwijl keken en luisterden de overige kinderen via een livestream mee naar de verrichtingen van beide winnaars en de andere deelnemers. Lachend vertelt leerkracht Hilde Harmelink over haar combiklas: “Iedereen werd haast gek van de zenuwen, voordat de uitslag bekend werd. Ze leefden allemaal met die tweetjes mee en waren enorm blij toen bleek dat ze gewonnen hadden.”

Hun geheim? “Veel oefenen, eerst in de klas een beetje en later heel veel thuis. Wat ook scheelt is dat ik in dezelfde straat als transportbedrijf Oude Nijeweeme woon. Daarom weet ik allang wie voorrang moet geven of krijgen”, vertelt Ties nog volop glunderend. “Bedankt juffrouw Hilde!”

Renske kan ook haar geluk niet op en vertelt vol overgave over de quiz. “In het begin waren nog veel vragen fout, maar de laatste vragen werden allemaal goed door ons beantwoord. Ik had toch eigenlijk niet verwacht te winnen en van het konfettikanon kregen we haast een hartverzakking, toen die afging. Het is alleen echt heel jammer dat er geen landelijke editie is, want anders hadden we vast gewonnen en konden we – hup – zo naar de Europese. Maar helaas…”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen