‘Protestgeluid tegen windturbines verstomt nog lang niet’

Op één van de meest karakteristieke plekken van Twente, de top van de Kuiperberg in Ootmarsum, is maandagmiddag een petitie namens 4.000 bezorgde inwoners overhandigd aan vertegenwoordigers van de vier gemeenten die tezamen Noordoost-Twente vormen: Dinkelland, Losser, Oldenzaal en Tubbergen.

“We zien het prachtige, nu nog turbinevrije landschap aan de ene kant en aan de andere kant, de Duitse, voorzichtig maar indringend de turbines juist op ons afkomen. Geen prettig beeld”, zo trapte voorzitter Thom Weterings van Stichting Behoud Twents Landschap af in het bijzijn van wethouders Erik Volmerink (gemeente Tubbergen) en Harry Nijhuis (gemeente Losser). Vooral het ‘eigen volk’ is tegen de komst van de hoge klapwieken, zei hij. “Liefst 92% van de handtekeningen is van Twentenaren, 70% uit Noordoost-Twente en zelfs 377 uit De Lutte. Hoezo dan ‘vooral van buiten Twente’, zoals voorzitter Louis Koopman van RES Twente zich onlangs liet ontvallen?”

Weterings uitte verder zijn zorgen over het gebrek aan inspraak, participatie, maatschappelijk draagvlak en bovenal de gezondheid van mens en dier. Toch gaf hij aan hoopvolle signalen te bemerken, onder meer doelend op het ‘nee’ van de provinciale CDA-fractie tegen ditzelfde “onwelgevallige plan”. Volgens hem sluiten er steeds meer antiwindturbine-groepen aan om verzet te tonen en kiezen RES-gebieden vaker voor ‘zon op dak’ als grootste prioriteit. Hetzelfde advies wilde hij volksvertegenwoordigers Nijhuis en Volmerink meegeven, die beiden toezegden samen met de tegenstanders in gesprek te willen blijven over de beste oplossing voor het onderliggende energievraagstuk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen