Koen Gast, vakman in de hoogste versnelling

Koen Gast
Koen Gast
Foto: Mark Mensink

De 19-jarige eigenaar van Gast Tweewielers in Vasse heeft haast geen tijd over in deze drukste fietsperiode van het jaar, maar maakt graag een uitzondering om over zijn passie uit te wijden.

Enthousiast vertelt Koen Gast eerst over de ontstaansgeschiedenis van zijn onderneming. “Het begon met een telefoontje van een vroegere buurvrouw van mijn moeder. Zij tipte mij dat Ben Westerhof, van Westerhof Tweewielers in Vasse, van z’n pensioen wou gaan genieten. Hij was serieus op zoek naar een geschikte overnamekandidaat. Diezelfde week nog heb ik een afspraak met hem en zijn vrouw gemaakt. We hadden meteen een klik. We keken naar mogelijkheden, zodat het toeristische Vasse een fietsenmaker zou houden. Want ook in het dorp hoorde je al: wat mot wiej in Vass noe zonder fiets’nmaker?

Onderwijl werd Koen als het ware platgebeld door enkele fietsenzaken in de omgeving met de vraag of hij voor hen wou komen werken.  “In onze branche is er een tekort aan vakmensen en blijkbaar ging het verhaal rond dat ik een ‘handige Harry’ was. Maar ik kon natuurlijk nog niet vertellen over mijn plannen.”

Tijdens zijn opleiding werkte hij bij het toenmalige Fietscity Buyvoets in Tubbergen. “De oorspronkelijke eigenaar is een vriend van mijn ouders. Van hem heb ik veel mogen leren. Ook kreeg ik daarnaast wel de mogelijkheden dingen op mijn eigen manier te doen. Later veranderde dit bedrijf van eigenaar en werd het Fietz. Ook daar was het goed werken. Ik had er dan ook moeite mee om hen in de steek te laten. Ik heb mijn baas bij mij thuis uitgenodigd om hem over mijn plannen te vertellen; deze kans mocht ik niet laten lopen”, concludeerde Koen.

Gast Tweewielers

In mei dit jaar was de overname van Westerhof Tweewielers een feit en werd de bedrijfsnaam Gast Tweewielers vastgelegd. “Een woord van dank aan Ben en Lidy Westerhof is zeker op z’n plaats. De manier waarop zij hun ‘kindje’ uit handen hebben geven verdient alle lof”, vindt Koen. “Ben is nog geregeld in de zaak aan de Voortsweg te vinden. Zijn jarenlange ervaring en mijn opleiding is de perfecte combinatie. En niet te vergeten: het zit in de genen. Mijn overgrootvader ‘Weerink Gait’ was tientallen jaren fietsenmaker in Langeveen.”

De zaak loopt goed, mede door de hoge gunfactor van dorpelingen. Koen: “Het doet me goed dat de mensen hier enthousiast en tevreden zijn. Ik voel me hier al thuis. En ook de toeristen kunnen lekker blijven fietsen. Over de verhuur heb ik ook niets te klagen. Ik heb persoonlijk kennis gemaakt met de ondernemers in de recreatiebranche en zij kunnen hun gasten nu dezelfde service bieden als wat ze al gewend waren bij Westerhof.”

Zelf is Koen een fanatieke mountainbiker. “Hierin heb ik me verder gespecialiseerd en maak je me niets wijs”, lacht hij breeduit. “Dus ook met een mountainbike is men hier aan het juiste adres. Alleen zijn mijn afdalingen in Winterberg nu wat minder. Zaken (dus klanten) gaan voor het meisje (het mountainbiken).”

Cookieinstellingen