Afsluiting van ‘opengesteld’ natuurgebied Schultenwolde wekt verbazing

Een bewakingscamera in de boom, haast geen plek om nog te parkeren, prikkeldraad voor een ingang en vele bordjes met ‘verboden toegang’.

Landgoed Schultenwolde, gelegen tussen Harbrinkhoek en Tubbergen, is voor een aanmerkelijk deel afgesloten voor het publiek. Iets wat verbazing wekt bij omwonenden en recreanten uit bijvoorbeeld Almelo, die speciaal naar het natuurgebied komen om even ‘uit te waaien’. Ook de manier waarop de afsluitingen aangegeven worden stuit bij sommigen tegen de borst. “Moet dit nu echt zo, op deze nogal brute manier? Me dunkt dat ondertussen de helft al niet meer toegankelijk is. En waar het nog wel kan, groeit de boel dicht en kun je er pas doorheen. Een zooitje is het geworden, niets minder.”

Volgens gebiedseigenaar Arjan van der Sande Lacoste zijn de getroffen maatregelen juist hard nodig en voldoen deze bovendien aan alle regels. “Het is alleen het Hondeven en rondom de huizen en veel is opengesteld voor alleen wandelaars. We houden ons keurig netjes aan de wet; iedereen wil er van alles, het wordt steeds drukker met steeds meer ongewenste activiteiten en dat kent z’n grenzen.”

Hij geeft verder aan dat het gebied beschermd moet worden voor toekomstige generaties. “Het is een klein stukje met de hoogste kwetsbaarheid en natuurwaarde”, aldus Van der Sande Lacoste. “De jonge aanplant gaat enorm snel omdat het een extreem vochtig jaar is geweest, waardoor ook sommige paden versneld kunnen dichtgroeien. Dit heeft onze aandacht.” Hij zegt daarnaast complimenten te ontvangen van ecologen, bosgroepen, provincie en anderen voor alle werkzaamheden die er plaatsvinden.

Lees meer

Reacties