‘Groengas’ uit koeienmest gaat huizen verwarmen, in de toekomst

Foto: IJskoud

Boeren uit Noord-Deurningen, verenigd in de coöperatie IJskoud, het Energiefonds Overijssel, Cogas en de gemeenten Dinkelland, Losser en Tubbergen willen een groengasbedrijf in Noordoost-Twente oprichten.

Veel woningen en gebouwen in de kleine kernen en in het buitengebied kunnen niet betaalbaar ‘all electric’ worden verwarmd, met bijvoorbeeld een warmtepomp. Ook een groot warmtenet kan op dit moment niet rendabel worden aangelegd, vanwege de lage bebouwingsdichtheid. De samenwerkende partijen zien daarom meer kansen voor groengas. Mogelijk haken andere boerenbedrijven in de toekomst aan bij het groengasbedrijf.

“We moeten uiterlijk 2050 van het aardgas af, dat staat vast. Noordoost Twente, met zijn landelijke gebied en vele boerenbedrijven heeft zoveel koeienmest dat we een groot deel van de woningen en de bedrijven in onze regio ermee kunnen verwarmen. Hier ligt een prachtige kans, ook voor de boeren” zegt wethouder Ben Blokhuis van de gemeente Dinkelland en woordvoerder namens de gemeenten in Noordoost-Twente.

Groengas kan relatief eenvoudig worden gewonnen uit bijvoorbeeld mest en is een opgewerkte vorm van biogas. Het kan via bestaande gasleidingen worden verspreid. Aanpassingen van het leidingwerk of verwarmingsketels in woningen en gebouwen zijn dus niet nodig. “Zo kan aardgas relatief eenvoudig worden vervangen door duurzaam groengas, geproduceerd door boerenbedrijven in onze eigen regio”, aldus Blokhuis.

Reacties