Politievoorlichting over internetfraude en sexting: “Het loopt de spuigaten uit”

Om mensen te waarschuwen voor allerlei vormen van oplichting via internet, zijn medewerkers van de politie dinsdag met een grote vrachtwagen aanwezig in de centrums van Geesteren en Tubbergen.

Jong en oud kan in het mobiele lab voorlichting ontvangen over zowel het voorkomen van dergelijke internetcriminaliteit als de remedies hiervoor. Agenten bemerken al langer een verschuiving van de praktijk naar de digitale kant, vooral sinds de lockdowns. “Het loopt de spuigaten uit”, vertelt coördinator Richard Weghorst. “Wat geregeld voorkomt is dat jongeren benaderd worden om hun bankrekening voor een x bedrag beschikbaar te stellen, met alle problemen van dien. Dan zijn ze ‘werkzaam’ als geldezel. Als hun rekening is geblokkeerd, zie je ze op het bureau verschijnen met hun ouders. Maar ja, dan is de kans groot dat ze op een zwarte lijst terechtkomen en dat andere banken hen eveneens weigeren… Enorm vervelend. Vandaag proberen wij hiervoor te waarschuwen.”

In de ochtend zijn onder meer jongeren uit Fleringen door wijkagent Peter Withag gevraagd deel te nemen aan een quiz, betreffende sexting. Een thema dat eveneens zeer actueel is. “Dan gaat bijvoorbeeld een jongen chatten met een meisje, althans dat denkt hij. Vervolgens stuurt ie een naaktfoto van zichzelf op, als ze hierom vraagt. Maar achteraf blijken er andere jongens achter dat account schuil te gaan, die zulke foto’s rond laten gaan op school en andere plekken. Verschrikkelijk voor die jongen. We proberen dan te achterhalen wie dat gedaan hebben en nodigen ze dan uit op het bureau, met hun ouwelui erbij, waar een heel stevig gesprek volgt”, benadrukt hij. “Het lijkt in eerste instantie wel grappig en onschuldig, maar kan er ook voor zorgen dat ze hun eigen toekomst ermee verkloten – in goed Nederlands.”

De truck, waarin quizjes worden gegeven en op andere speelse wijzen informatie wordt verschaft over cybercrime, doet tevens andere Twentse gemeenten aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen