Rock Solid en Wereldlichtjesdag genomineerd voor Ariëns Prijs

Het aartsbisdom van Utrecht en stichting Het Ariëns-Comité reiken dit jaar voor de zevende keer de Ariëns Prijs voor Diaconie uit.

Voor de prijs zijn vijfentwintig diaconale initiatieven genomineerd. Zij maken naast de Ariëns Prijs voor Diaconie ook kans op de publieksprijs. Bijzonder is dat de Pancratiusparochie eigenlijk tweemaal is genomineerd: Rock Solid en Wereldlichtjesdag/Vlindertuin.

Rock Solid

Het bestuur van de Pancratiusparochie stelt gericht geld ter beschikking aan het jongerenpastoraat. De doelstellingen hiervan zijn met jongeren op weg gaan in hun geloof en activiteiten organiseren voor deze jongeren, gericht op hun geloof.

Inmiddels is Rock Solid in Tubbergen een begrip. Jongeren stimuleren en inspireren elkaar om het geloof op een eigentijdse manier te beleven, zowel binnen de kerkmuren als daarbuiten; het omzien naar elkaar en het er met respect zijn voor elkaar is merkbaar en voelbaar binnen de verschillende leeftijdsgroepen. De kerk wordt op een andere wijze van en door jongeren een nieuwe toekomst gegeven.

Wereldlichtjesdag/Vlindertuin

Wereldlichtjesdag is een dag van herinnering aan alle overleden kinderen, jong en oud, die op de tweede zondag van december wereldwijd wordt gehouden. Mensen steken in de avond om zeven uur (plaatselijke tijd) kaarsjes aan voor overleden (klein)kinderen en zo gaat een etmaal lang een lint van lichtjes over de aardbol.

In de Pancratiusparochie is in 2017 een werkgroep ontstaan die Wereldlichtjesdag jaarlijks voorbereidt. Sinds 2019 zijn er bijeenkomsten gehouden waarin de overleden (klein)kinderen zijn herdacht. Ondanks de coronabeperkingen is het ieder jaar een warme en emotionele bijeenkomst.

Ariëns Prijs

De Ariëns Prijs voor Diaconie werd in 2013 in het leven geroepen en is vernoemd naar Alphons Ariëns. Hij was in de vorige eeuw priester van het Aartsbisdom Utrecht en toonde een grote betrokkenheid bij de in armoede verkerende arbeidersgezinnen in Twente.

Met de prijs hopen het Aartsbisdom Utrecht en Het Ariëns-Comité diaconale inzet te bemoedigen, te waarderen en te stimuleren. De winnaars van De Ariëns Prijs voor Diaconie en de publieksprijs ontvangen een geldbedrag en een kunstwerk.

Stemmen

De uitreiking van de Ariëns Prijs voor Diaconie en de publieksprijs vindt plaats op zaterdag 22 oktober 2022 in het Titus Brandsma Huis in Deventer. Stemmen op de publieksprijs kan tot 15 oktober via aartsbisdom.nl/stembus.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen