Schaepman – Een veilig gevoel

Foto: Redactie

Het NOS journaal van maandag 2 december. Ineens flitst Tubbergen langs. Radioactief materiaal wordt door de NAM in de bodem van het Dal van Mosbeek en het Springendal gepompt. Ongeloof, boosheid, angst! Ik wandel er regelmatig, wat een geweldig mooi gebied. Met zijn heuvels, zijn heidevelden, waar everzwijnen lopen, herten voor je heen springen, waar het golvende Twentse landschap nog bebouwd is met goudgele korenaren. Waar tussen de glooiingen dampende paardenruggen in een verstild landschap staan waarachter langzaam de winterzon achter de bomen neerdaalt. Waar je eenzaam wandelend ineens een geur van een open houtvuur naar binnen snuift en in de verte de jachtgeweren klinken, even later gevolgd door de melancholieke tonen van een midwinterhoorn boven een oeroude put. Een gebied waar alle twentse cultuur samenkomt.

In dat geweldige gebied, in dat oer twentse landschap, heeft de NAM, de Nederlandse aardoliemaatschappij, het gore lef om de aardgasgaten in de bodem te vullen met radio-aktief materiaal! Voor de duidelijkheid; dit is het gebied waarbij boeren die er al 300 jaar boeren worden onteigend vanwege milieunormen in het kader van Natura 2000 wetgeving. In dit kwetsbare gebied. Daarbij is het jarenlang dumpen van het afgewerkte teer in de teerkuil bij Vasse kinderspel! Radio-aktief materiaal inspuiten in de bodem van het Springendal en het Dal van Mosbeek! De meest toeristische trekpleister van de gemeente en het allermooiste stukje natuur. Met als gevolg een enorme bodemverontreiniging, kans op grote aardbevingen, huizen die scheuren en verzakken. Dieren die sterven, effecten voor de waterwinning, en ongetwijfeld heel maar dan ook heel veel effecten op bewoners van onze gemeente.

Het eerste wat je te binnen schiet is diep ongeloof, angst, paniek… het tweede, wat NAM, wat Den Haag… dit pikken we niet… we gaan de barricaden op. We gaan actie voeren, dit gaan we niet toestaan… totdat je tot het gelukkige besef komt dat wij hier… in de gemeente Tubbergen… een burgemeester hebben die veiligheid en het voorkomen van overlast tot het grootste goed heeft verheven. Die vanuit zijn rol en ongetwijfeld ook pluche-angst altijd heeft ingezet op maximale veiligheid en minimale overlast om vooral niet te sneuvelen in het zicht van de haven.

Die hoogstpersoonlijk, vanuit de veiligheidsgedachte, bij de diverse carnavalsoptochten in de gemeente ambtenaren met decibelmeters laat meten hoe hard de muziek staat om gehoorschade bij kwetsbare burgers te voorkomen. Zelf was hij helaas niet aanwezig vanwege de hoge entreeprijs van 1 euro.

Een burgemeester die enorm inzet op handhaving van veiligheid ten aanzien van drankgebruik, hij heeft tijdens een gezellige dorpsavond in Fleringen met eigen ogen gezien dat een jongen van zeventien een pilsje dronk, volgens hem te gek voor woorden, en heeft dan ook direct en ter plekke een handhavingsambtenaar gebeld. Je laat als burgervader toch niet over je heen lopen!

En ook de verschillende evenementen in de gemeente worden uit veiligheidsoogpunt of uit overlast afgelast of op enorme kosten gejaagd door alle regelgeving en handhavingsbesluiten. Geen reclameborden meer voor plaatselijke evenementen als volksfeesten, Fiets hem d’r in of Paaspop. Uit veiligheidsoogpunt, want stel dat er een automobilist naar zo’n bord kijkt, dat is een bijzonder onveilige situatie. En ook de brandweer moest het ontgelden in het kader van wet en regelgeving, niet werkbaar voor brandweerlieden, maar daar gaat het niet om, het gaat om veiligheid.

En ook strijdt de burgemeester tegen overlast. Als er een buurt is die overlast heeft van een speaker gedurende 18 thuiswedstrijden per jaar, dan volgt er een gemeentelijk verbod op een speaker. Het is dan wel zijn eigen achtertuin maar daar gaat het niet om, principe is principe. En een voorstel voor aanpassing van sportveldverlichting is in de maak, te veel overlast voor omwonenden, het gaat om het principe!

En vrij recent, bij de intocht van Sinterklaas in de verschillende dorpen, heeft onze burgervader alle voorbereidingen voor de intocht persoonlijk afgeblazen uit veiligheidsoogpunt. Nee, geen klimpieten, nee, geen brandweerwagens met pieten die iemand redden, nee, geen spanning voor de kinderen… dat is levensgevaarlijk… dat moet ik een uur voor de intocht echt uit veiligheidsoogpunt afgelasten… want… het regende! Een compleet kinderfeest voor honderden kinderen met hun ouders werd geëlimineerd uit het oogpunt van veiligheid!

Dus… ik maak me niet zoveel zorgen over de dumping van RADIOACTIEF afval in de natuurgebieden het Springendal en het Dal van Mosbeek. Niet met zo’n burgervader, een gepassioneerd vechter voor veiligheid en overlast. Een man die er bij alle kleine evenementen persoonlijk op toeziet dat de veiligheid is gegarandeerd en overlast wordt voorkomen, ze desnoods afgelast of verbied op laste van een dwangbevel. En die nu de kans van zijn leven heeft om echt eens te laten zien wat veiligheidsbeleid inhoudt. Het kan niet anders dan dat hij, net als toentertijd burgemeester Mans van Enschede, de barricaden op gaat. Wat NAM, we hebben de schijt aan de NAM, we vechten voor de veiligheid van onze burgers, we proberen aardbevingen te voorkomen en we willen niet de effecten zien in zulke mooie natuurgebieden. Die ons nu kan laten zien waarom hij burgemeester mocht worden en zelfs nog weer een termijn mocht blijven zitten. Die tegen de NAM al zijn netwerk en lobby gaat inzetten, die er hoogst persoonlijk voor gaat liggen, desnoods gehandboeid aan het hekwerk liggend maar die er alles maar dan ook alles aan gaat doen om dit vieze vuile spel te voorkomen. Die eindelijk, na al die jaren, zal laten zien wat hij in zich heeft. Die hoogstpersoonlijk strijdt tegen de NAM. Omdat hij zijn verantwoordelijkheid neemt, omdat hij er voor zijn burgers staat, omdat hij niet wil dat de mooiste natuurgebieden van Nederland naar de verdommenis gaan, omdat hij weet wat dat doet met huizen, met burgers, met emoties. En omdat onze burgervader zoveel verbied wat ook maar enigszins onveilig zou kunnen zijn, op laste van dwangsommen zaken verbied die overlast zouden kunnen veroorzaken, en daarnaast ook nog het buurtcomité aanvoerde in de strijd tegen speakeroverlast, ben ik enorm gerustgesteld.

Dit laat Mervin nooit gebeuren!

Reacties

0