Johan Kemperink bepleit afschaffing gemeentehuis

Foto: Redactie

De gemeente Tubbergen wil bruisen door lege winkelpanden in het centrum op te vullen en geen winkelbestanden meer uit te breiden. Ook in het centrum komt er woningbouw voor startende jongeren en voor ouderenhuisvesting met bijbehorende verzorging. Nu las ik in de Elsevier van 8 november een artikel over minister Plasterk heel enthousiast was over de gemeente Molenwaard, welke vanaf medio 2014 zonder traditioneel gemeentehuis verder zal gaan.

Veel diensten in Molenwaard worden digitaal aangeboden en afgehandeld. Waar nodig zullen ambtenaren de inwoners vanuit de verschillende dorpskernen bedienen. De burgers van de dorpen kunnen prima zonder gemeentehuis, en daarom is het afgeschaft. De burgers wonen daar – net als wij zo ongeveer – in 13 verschillende kerkdorpen. De wijze van de werkzaamheden die de gemeente normaal doet, gaan gewoon door en alle buurt- en cultuurhuizen waar ambtenaren met hun draagbare computer ter plekke zijn, worden weer rendabel. Het zou dus heel erg kostenbesparend kunnen zijn in Tubbergen, vooral doordat de burgemeester en de ambtenaren van Dinkelland het nu voor het zeggen hebben. En dat is ook prima, maar dan moeten we een ander beleid gaan voeren en geen kosten meer gaan verspillen.

Burgerzaken in het Rabogebouw

De samenvoeging van beide gemeente gaat op termijn toch wel door. Het gemeentehuis komt leeg te staan en daarom is dit oude gebouw dan uitermate geschikt voor een polikliniek, een dokterscentrum van het ziekenhuis en/of andere zorginstellingen. Om het Raadhuisplein aantrekkelijk en gezellig te maken voor toeristen kan aan de voorkant van het gemeentehuis een horecavestiging komen, eventueel gerund door mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking, alsmede een gezellig terras. De publieksbalie, ontvangstruimtes, de trouwzaal, de raadsvergaderingen en het college van B&W kunnen dan heel goed in de huidige Rabobank gerealiseerd worden. Dit is een representatief gebouw wat leeg komt en dat ook een functie moet krijgen.

Extra supermarkt

Een derde supermarkt – je zou het niet zeggen – maar die kan heel goed in het gehele pand van Brookhuis, voorheen Essink, aan de Grotestraat. Hier kan een supermarkt van 1200 tot 1400 m2 in gemaakt worden. Met een in- en uitgang aan de Oranjestraat. De bouwput bij dezelfde straat, aan de Tinselboer-kant, zou een grote parkeerplaats kunnen worden. Daarbij verbonden met de parkeerplaatsen van het gemeentehuis of toekomstige polikliniek. De tegenover die locatie gelegen gronden, welke de gemeente verkocht heeft aan de woningstichting, moet men ruilen met de gronden van de sporthal. Dan kan hier een grote parkeerplaats komen, samen met de parkeerplaats van de gemeente voor de ingang van de nieuwe supermarkt. Met deze oplossing houden we de klanten in het centrum, wordt de koopkracht bevorderd en het dorp leefbaarder. En bovendien doet het geen aanslag op de bestaande parkeerplaatsen.

Meer nieuwbouw binnen de dorpskern

Het is niet verstandig om van de sporthal een supermarkt te maken, want hierdoor creƫer je extra winkelvloeroppervlak, terwijl er zoveel m2 leeg staat. Op de plaats van de sporthal kunnen dan nieuwe woningen voor starters en jongeren komen, waardoor er weer meer kinderen geboren worden die er op hun beurt voor zorgen dat de scholen in Tubbergen minder snel leeg gaan lopen.

Op de plaats van Tuincentrum De Esch zouden we ook woningbouw moeten gaan stimuleren, bijvoorbeeld 30 woningen in een ‘hofje’; een vierkant met binnenin een beschermde tuin voor gezamenlijk gebruik. Ook een centrale keuken, verpleegkundige kamer en extra gezamenlijke woonkamer waar ook alleenstaanden uit het dorp voor de gezelligheid koffie kunnen gaan drinken of wat eten. Eventueel een verpleegkundige voor verzorging van elke dag of een aantal vrijwilligers.

Leegstaande winkels zijn eenvoudig ‘levend’ te maken door deze op te vullen met schilderijen, met verzamelingen van burgers uit de gemeente Tubbergen, door Heemkunde foto’s, van museums, artikelen van voor de oorlog enz. We moeten met de tijd mee en vooruit kijken. Toekomstgericht!

Reacties