Door de bril van Kwibus

Foto: Redactie

Nu Johan Derksen de handdoek in de ring heeft geworpen, lijkt het alsof de vrijheid van meningsuiting niet meer van deze tijd is. Toch is het tegendeel waar. Echter, er is de laatste tijd wel degelijk iets meer veranderd dan de verschillen tussen vroeger en nu – zoals vaak door Kwibus werd omschreven.

Tegenwoordig is bijna iedereen mondig en goed geletterd. Het aantal columnisten is nog nooit zo groot geweest. In elke krant staan er dagelijks een stuk of zeven. En altijd commentaar over iets of iemand die niet deugt of de verkeerde keuzes maakt. En dat zie je terug in de commentaren en reacties, zelfs op de eenvoudige en vaak ludieke stukjes van Kwibus op Tubbergen.Nieuws.nl.

Nu weet ik wel dat iedereen’s vriend alleman’s gek is, maar echt fijn voelt dat niet. Natuurlijk krijgt Kwibus heel veel duimpjes en leuke reacties, maar er zijn ook enkele negatieve reacties bij. Vaak worden die in het persoonlijke vlak getrokken of zijn ze ongenuanceerd. Voor de aardigheid heb ik wel eens gegoogled wie nou die mensen zijn en waarom wij zo verschillen. Soms ligt het zeer voor de hand. Voorbeeld: Als ik vind dat wij een totaal verkeerd asielbeleid voeren, lijkt het alsof ik een afkeer heb van alle gelukszoekers. Dit is dan een conclusie van die betreffende lezer(es). Als ik zelf in de sneakers van zo’n gelukszoeker stond, deed ik dat ook. Tenminste, als ik het lef had om met een gammel bootje over de grillige golven te varen en niet kon zwemmen.

En als het negatieve commentaar dan ook nog komt van mensen die hun brood verdienen in de asielindustrie en/of actief zijn bij bijvoorbeeld de voedselbank als het gaat om het moestuintje, dan weet ik waarom iemand boos is op Kwibus. Gewoon slecht stukkie schrijven ze dan. Tja, daar kan ik niks mee – mocht het al waar zijn, want ik ga echt niet meer op mijn leeftijd Nederlands studeren. Bovendien ben ik al tweetalig; Twents en Nederlands. Zelfs op vakantie red ik mij redelijk… in Uelsen.

En dan is er ook nog een categorie die zich stoort aan onze tradities. Zwarte piet, paasvuur, vlöggeln enzovoorts worden zomaar neergesabeld. Het is vooral de schreeuwende minderheid (vaak afkomstig uit een ander land) die door het huidige social media wordt gesteund. Zo heeft elk voordeel zijn nadeel, zou Cruyff zeggen.

Kwibus stopt dus met deze hobby om de doodeenvoudige reden dat het plezier wegebt. In het mooie Tubbergen zijn er nog genoeg onderwerpen die op ludieke wijze aandacht verdienen, maar voor Kwibus is de lol er af. Nou eentje dan nog, maar dan kort. Waarom kreeg er niemand in het dorp Tubbergen een lintje, terwijl bijna alle andere dorpen in de gemeente een of meerdere kandidaten hadden? Zelfs de meest actieve en best wel aardige man uit Tubbergen, Johan Kemperink, was niet genomineerd. Terwijl hij zich zo inzet voor het welzijn van zichzelf en het behoud van…

Wie zich geroepen voelt om daar iets over te schrijven, mag het stokje overnemen. Met dank aan de vele fans die vaak een duimpje gaven en het leuk vonden om door de bril van Kwibus te kijken naar het reilen en zeilen in Tubbergen. Iedereen fijne vakantie!

J. Kwibus

Reacties

Cookieinstellingen