Carnavalsverenigingen gaan actief testen na ‘hausse’ aan vals geld

Foto: Onbekend

Wie het ook mogen zijn, de valsmunters hebben tot nu toe een erg goedkope carnavalsperiode. Maar nu meerdere organisaties en bedrijven de dupe zijn geworden van hun dubieuze praktijken, neemt men gepaste maatregelen om herhaling te voorkomen.

Zowel de Papsleef’n uit Geesteren als de Schaop’nböll’kes uit Tubbergen, die beiden komend weekend optochten en feesten gepland hebben, gaan actief biljetten testen op echtheid. Dit laten beide organisaties via hun woordvoerders weten. Op de jaarlijkse Papsleef’ndag kan daarnaast vanaf dit jaar gepind worden met bankpassen. “Dit is voor het gemak van de bezoeker en veiliger voor de organisatie”, verklaart Stefan Vissia.

Voor de aanstaande zaterdag georganiseerde Kiekersdag in ‘dubbeldorp’ Harbrinkhoek/Mariaparochie is de organisatie nog in gesprek over passende maatregelen, aldus Philip Kampkuiper.

Verlichte optocht

Volgens woordvoerder Gerald Hampsink van de Twentse Verlichte Carnavalsoptocht is het voor hen haast ondoenlijk om maatregelen te treffen, gezien de hoeveelheid klein geld dat met name als entreeheffing betaald wordt. Verder verwijst hij naar de Schaop’nböll’kes, die de betalingen voor de muntjes tijdens komende vrijdagavond regelen.

Langeveen

De organisatie van de carnavalsoptocht in Langeveen heeft geen last gehad van valsmunters, zoals wel bij een snackverkoper uit Reutum het geval is. Dat laat Turftrappers-president Thijs Oude Steenhof desgevraagd weten.

Vorig jaar was het ook al ‘raak’ met het Langeveense carnavalsfeest, maar dan bij het naderhand gehouden tentfeest. Toen ging het om 8 valse briefjes van elk €50. “Ja, dat doet inderdaad wel wat pijn. Maar eens en nooit weer… Daarom hebben we besloten om bij ieder verkooppunt van muntjes een scanapparaat tegen vals briefgeld te willen hebben. Blijkbaar is dat toch nodig, want tijdens deze periode laait het kopiëren kennelijk telkens weer op”, legt Oude Steenhof uit. “Nu gaat het perfect. Bovendien hebben we dat aangegeven m.b.v. stickers en dergelijke om zo toch te laten weten dat we er zeker oog voor hebben, mocht men het alsnog willen proberen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen