Werkstraf voor Albergenaar die zonder geldig rijbewijs achter het stuur zat

Foto: Redactie

Een man uit Albergen moest vanmiddag voor de politierechter verschijnen voor het rijden in een auto, terwijl zijn rijbewijs eerder ingevorderd was voor een ander strafbaar feit.

Zijn ‘roze papiertje’ was hij al kwijt vanwege het rijden onder invloed van alcohol, maar dit weerhield de 45-jarige Erik K. er niet van om alsnog een auto te willen besturen. Vandaag werd hij hiervoor veroordeeld.

Op 20 oktober 2010 was de verdachte, terwijl het alcoholpercentage in zijn bloed een te hoge waarde had, staande gehouden door de politie. Hierbij is zijn rijbewijs in beslag genomen en moest hij van het OM een cursus volgen, alsmede een bloedproef laten afnemen en zich laten onderzoeken door een psychiater. Dit alles op eigen kosten, naar eigen zeggen zo’n €1.200 in totaal. Bovendien had de Albergenaar op 2 februari van dit jaar voor dit strafbare feit een boete van €950 gekregen, een rijontzegging van 3 maanden en bijbehorende proeftijd van 3 jaar.

Vandaag stond de man opnieuw voor de rechter, voor 2 misdrijven op 28 januari van dit jaar. Hij gaf aan als zelfstandig behanger te werken, maar sinds de invordering zonder werk te zijn. Ook bleek hij onlangs gescheiden te zijn en daarvoor de voorheen met zijn ex-vrouw gekochte woning van de hand te hebben gedaan. “Het is een moeilijk jaar voor u geweest; er is een boel gebeurd mag ik wel concluderen”, vatte rechter Hans Bloebaum samen.

Gezien zijn pleidooi en persoonlijke omstandigheden vroeg officier van justitie Bente van Bokkum niet de normaal geldende strafmaat van 4 weken celstraf voor het rijden zonder rijbewijs (2 weken) en – vanwege de alcoholnuttiging – nog geschorste rijbewijs (2 weken), maar een werkstraf van 60 uren. Rechter Bloebaum veegde eerst de Albergenaar de mantel uit door hem als zeer eigenwijs te betitelen en deed vervolgens uitspraak, waarbij hij het strafvoorstel van het OM overnam.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen